Sydde kläder åt H&M – dog på jobbet efter att ha nekats sjukledigt
Den 25-åriga textilarbetaren avled på fabriksgolvet i Bangladesh. Enligt kollegorna på fabriken, som syr kläder åt svenska H&M och Ica, hade hon bett om sjukledigt men fått nej.
Sömmerskan på fabriken Mondol Intimates, i industristaden Gazipur strax utanför Bangladesh huvudstad Dhaka, ska ha känt sig dålig under arbetspasset.
För lokala dagstidningen Dhaka Tribune berättar kollegor att hon bad om att få lämna fabriken men att cheferna sade åt henne att återgå till arbetet.
Senare under dagen förlorade 25-åringen medvetandet och kollapsade på fabriksgolvet. Kollegorna tog enligt Dhaka Tribune med henne till sjukhus, men det var redan försent.
– [Hon] dog innan de förde henne till sjukhuset, säger läkaren Shafiqul Islam till tidningen.
Syr kläder åt H&M och Ica
Mondol Intimates är specialiserat på underkläder och levererar enligt sin hemsida bland annat åt de svenska företagen H&M och Ica.
H&M besvarar inte förfrågan om en telefonintervju men bekräftar att företaget köper kläder av fabriken.
”Vi är medvetna om denna tragiska händelse och är i nära kontakt med både leverantören och ILO Better Works som inlett en utredning”, skriver Faisal Rabbi på H&M:s kontor i Dhaka i ett mejl till Arbetet Global.
H&M vill inte svara på om det kan bli aktuellt att vidta åtgärder mot leverantören.
”Vi avvaktar att uttala oss mer innan utredningen är klar, men vi kommer fortsätta ha nära kontakt med fackförbunden gällande detta.”
”Kommer vidta lämpliga åtgärder”
Från Ica meddelar pressansvariga Gabriella Ohlzon att företaget nu undersöker vad som hänt.
”Det är väldigt tragiskt det som hänt och vi tar det på största allvar. Vi håller på att utreda vad som har skett tillsammans med övriga varumärken inom RSC och vi kommer att vidta lämpliga åtgärder. I nuläget kan vi inte kommentera händelsen ytterligare då utredningen inte är klar”, skriver hon till Arbetet Global.
Juridiskt bindande avtal
Både H&M och Ica är anslutna till RSC, det organ som tidigare kallades Ackordet. Samarbetsorganet har hand om det juridiskt bindande arbetsmiljöavtal som tecknades 2013, efter industrikatastrofen Rana Plaza då 1 134 textilarbetare miste livet i ett fabriksras.
Mondol Intimates beskriver sig som en arbetsplats som värnar om ”sårbara textilarbetare”. På sin hemsida skriver företaget att social hållbarhet är en integrerad del av ”hur vi tar hand om våra anställda”.
Bangladesh textilindustri
Textilsektorn sysselsätter omkring 4,5 miljoner arbetare, står för 11 procent av Bangladesh bruttonationalprodukt och 80 procent av landets export.
Bangladesh är världens största klädproducent efter Kina. Den stora konkurrensfördelen är kostnadsläget. Ingenstans i världen tjänar textilarbetare så lite som i Bangladesh.
Rana Plaza var en av historiens dödligaste industriolyckor och satte fokus på de livsfarliga arbetsvillkoren i landets tillverkningsindustri.
Källa: Clean Clothes Campaign