Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Så lagar du billiga och goda matlådor – dietistens 5 tips

Det mesta har blivit dyrare, så även maten. Men det går att laga matlådor som är både billiga och goda. Dietisten Hanna Olvenmark tipsar.

1 Handla efter säsong

Höst är lika med vitkål, äpple, purjolök och rotfrukter. Om du köper det som skördas just nu i närområdet blir det både billigare och godare.  

2 Laga storkok

Det är kanske lite jobbigare och mer tidskrävande i stunden. Men sparar både pengar och tid i längden. Ha alltid färdiga matlådor i frysen, och gärna några i jobbfrysen också så att du slipper dyra paniklösningar om du glömt lådan hemma. 

3 Planera mer

Om du får över av en ingrediens är det smart att planera in en rätt där just den ingrediensen behövs. Attha en massa oanvänd mat som sedan behöver slängas blir dyrt.  

4 Ät mer vegetariskt

Att äta vegetariskt är bra både för plånboken och klimatet. Om du är inbiten köttätare kan du börja med att minska mängden kött och öka grönsakerna i rätterna, eller köra ett par köttfriadagar i veckan.

5 Kolla i skåpen

Gå igenom dina skafferier lite då och då så att du verkligen använder det du har innan det blir gammalt. Prova också att byta ut något i recepten mot något du redan har hemma ibland.

Dietisten Hanna Olvenmark har sajten undertian.com där hon tipsar om billiga recept, bland annat de ovan. Hon har också gett ut tre kokböcker med recept på portioner under tian. 

Mer om Prischocken