Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Ja eller nej till karensavdraget? Så svarar partierna

Sverige är det enda nordiska landet som har karensavdrag. De som vill ha kvar det menar att det är ett skydd mot fusk - som en självrisk. Motståndarna menar att folk går sjuka till jobbet eftersom de inte har råd att stanna hemma.

1 Vad är problemet?

Under coronapandemin togs karensavdraget tillfälligt bort. Regeringen ville minska smittspridningen genom att underlätta för personer med symptom att stanna hemma. Det var något som alla partier var överens om.

Den som ansökte om pengar från Försäkringskassan fick ersättning redan från första sjukdagen. En analys från Försäkringskassan visar att det främst var medlemmar i LO-förbunden som ansökt om ersättningen under pandemin. Men i våras, när coronapandemin mattats av, infördes karensavdraget igen.

Enligt Fastighets och LO finns stora problem med hela sjukförsäkringen. De menar att kraven blivit för hårda och att människor som är uppenbart sjuka kan bedömas ha en viss arbetsförmåga, vilket leder till att de får avslag.

Ett annat problem som LO uppmärksammar är den så kallade 365-dagarsregeln som avslutar all sjukpenning efter ett år. De menar att konsekvensen kan bli att någon som är på väg att rehabiliteras får avbryta rehabiliteringen och fortsätta vara sjuk, men i stället söka andra typer av jobb för att kunna försörja sig.

2 Vad har gjorts?

Förra året beslutade LO-kongressen att kräva att karensavdraget slopas, och att regeringen måste ge besked i frågan innan valet. Det har ännu inte skett. Däremot har regeringen tillsatt en utredning om behovet av att ändra reglerna för karensavdraget.

När det gäller sjukförsäkringen har regeringen ihop med bland annat Liberalerna och Centerpartiet genomfört flera ändringar. De har bland annat ändrat kraven för bedömning av arbetsförmåga efter den 180:e sjukdagen och infört lättnader för behovsanställda. Nu bedöms den sjukes arbetsförmåga mot behovsanställningen istället för mot ett så kallat normalt förekommande arbete.

Försäkringskassan har också, efter stark kritik, själv inlett en genomlysning för att hitta förslag på åtgärder där det finns behov av förbättringar och har jobbat för att höja kvaliteten i handläggningen. Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att granska dessa åtgärder.

3 Vad vill partierna?

a) Ska karensavdraget slopas?

b) Fungerar sjukförsäkringen som den ska idag?

4 Vad vill facket?

Utöver att ta bort karensavdraget vill Fastighets och LO bland annat att inga bedömningar av arbetsförmågan ska göras mot fiktiva arbeten, utan mot verkliga existerande arbeten. De vill också att den så kallade 365-dagarsregeln försvinner.

Fastighets och de övriga fackförbunden inom 6F vill bland annat att Försäkringskassan ska ange vilken typ av arbeten den försäkrade kan ta. De vill också att det görs individuella bedömningar om en persons omställningsförmåga. De menar att Försäkringskassan måste underbygga sina beslut bättre och att försäkringsskyddet för dem med korta och osäkra anställningar blir bättre.

Mer om Val 2022