Hur länge håller en hjälm? Sex saker du vill veta om huvudsaken på jobbet
Att vikingarna hade hjälmar med horn är en myt som uppstod under romantiken. Men med eller utan horn har hjälmen räddat många liv genom tiderna, inte minst på våra arbetsplatser.
Välj rätt hjälm
Industrihjälmar, stötskyddsmössor och brandhjälmar är de vanligaste typerna av huvudskydd i arbetslivet. Olika standard gäller för vad olika hjälmar ska tåla och det är viktigt att du väljer rätt sorts hjälm för det arbete du utför.
Byt skydd efter smäll
Fem år är den ungefärliga livslängden för en hjälm, men läs alltid leverantörens anvisning eftersom det varierar. En hjälm med sprickor, missfärgningar eller krackeleringar ska inte användas och ett huvudskydd som fått ett slag eller är skadat ska alltid kastas.
Från ben till plast
Hjälmar användes redan i förhistorisk tid som skydd vid strid. Från början var de troligen främst av skinn men efter hand utvecklades de till att innehålla hårdare plattor av horn eller ben. I dag är plast det vanligaste materialet.
Viktig färg och form
Bygg- och industrihjälmar skyddar inte bara huvudet utan gör också så att den som bär dem syns bättre.
Något för grevar…
Hjälmar har länge förekommit på vapensköldar. Regeln i Sverige är att adlig rang anges med en hjälm på vapenskölden, friherrlig med två och grevlig med tre hjälmar.
… och för fritidssysslor
Till många fritidsaktiviteter är hjälm en självklarhet, till exempel hockey, motor- och ridsport. Men vanligast är nog cykelhjälmen. Den minskar risken för huvudskador med minst 50 procent och allvarliga huvudskador kan undvikas i två av tre fall om cyklisten använder hjälm.