Klarna, Elon Musk och Johan Jureskog: 3 gånger chefer uttryckt sig mindre populärt
Det är inte alltid det som chefen säger faller i god jord. Både Klarnas vd och Teslas grundare har rört upp känslorna den senaste tiden. Här är tre exempel där arbetsgivare uttryckt sig på ett mindre lyckat sätt.
Supertalanger vill inte ha kollektivavtal
”Vi är ett annorlunda bolag. På Klarna jobbar några tusen supertalanger. De har varit tydliga med att de förväntar sig en miljö där de själva får förhandla sina förutsättningar och sin lön.”
Så förklarade Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, för Dagens Nyheter varför bolaget inte har kollektivavtal.
Det uttalandet fick många att på sociala medier påpeka att det går utmärkt att förhandla sin egen lön även med kollektivavtal.
Även uppmaningar till bojkott av företaget har spridits av kollektivavtalskramare.
Krogpersonal är överbetalda slöfockar
”Men det är helt obegripligt. Det finns hur mycket jobb som helst. Jag är ledsen att säga det, men i så fall är det slöfockar som går hemma.”
Krögaren Johan Jureskog, berättade för Aftonbladet hur det kan finnas arbetslös restaurangpersonal samtidigt som det råder brist på personal.
Dessutom skyllde han personalbristen på för höga ingångslöner:
”Facket har satt en sådan sjuk minimilön för när man kommer ut från skolan och inte kan något.”
De uttalandena gjorde många restauranganställda upprörda.
”Om du inte har råd med personal är det din affärsmodell det är fel på, Jureskog”, skrev till exempel Alva Dahn på Arbetets debattsida.
Kineser vill inte gå hem från jobbet
”Det finns många superbegåvade hårt arbetande människor i Kina som verkligen tror på tillverkningsindustrin. De lämnar inte ens fabriken, medan folk i USA försöker undvika att gå till jobbet alls.”
Det sade Teslagrundaren Elon Musk, till affärstidningen Financial Times.
Vad han glömde nämna var att de inte kunde lämna fabriken. Grindarna var nämligen låsta efter att Shanghai stängts ner på grund av covid.
För att förhindra att arbetarna smittades fick ingen lämna fabriken. I stället fick de sova på madrasser på golvet och jobba 12-timmarspass sex dagar i veckan.