Stress mellan förskola och jobb – vems är felet?
Rally till jobbet när förskolan öppnar samtidigt som arbetsdagen börjar. Många känner igen problemet som lyftes på Byggnads kongress. Men åsikterna om hur stressen kan dämpas spretar.
Köra rally mellan andra bilar på väg mellan barnomsorgen och jobbet. Men ändå komma för sent.
Sådana beskrivningar återkommer när Arbetets artikel om betongarbetaren Alexander Westberg livligt diskuteras på Arbetets Facebooksida och i Facebookgrupper som samlar yrkesverksamma i byggbranschen.
Vill ha nya öppettider
Alexander Westberg lämnar sin sjuåring när fritids öppnar kvart över sex och ska vara på jobbet en kvart senare, vilket inte är möjligt. Inför Byggnads kongress skrev han ett förslag om att facket ska verka för generösare öppettider i barnomsorgen.
Debatten som artikeln om detta väckt visar att många känner igen sig, inte bara i byggbranschen. Vårdanställda, tågförare och skiftarbetare är i samma sits. En person slår fast att det är omöjligt med dagis för den som jobbar skift.
”Vi i förskolan har också barn”
Flera anställda i barnomsorgen undrar å andra sidan hur deras liv ska gå ihop om öppettiderna ska vara generösare.
”Vi som jobbar i förskolan har också barn och familj. Vi kämpar för att få schemat att gå ihop” skriver en av dem, en annan undrar vem som ska ta hand om hennes barn.
En kvinna som har arbetat som barnskötare i över 25 år har varit i direkt kontakt med Arbetet om artikeln. Hon vill inte ha sitt namn i tidningen, men påpekar att det skulle vara ohållbart med mer öppet. Hon säger att det redan finns för lite personal, att många är outbildade och barngrupperna stora.
Hon tror också att det skulle innebära mindre personal på plats på tider när flest barn är på förskolan.
Kan byggjobbare börja senare?
Flera, även från byggbranschen, vill vända blicken åt andra hållet. De anser att problemen beror på branschens tidiga vanor snarare än på när förskolan slår upp dörren.
”Varför måste alla byggare börja så förbannat j-a tidigt???” skriver en person.
Rätt att gå ner i tid
Andra anse att både föräldrar och arbetsgivare bör anpassa sig och hitta sätt att skapa tiden som krävs. Gång på gång lyfts i diskussionerna på Facebook att föräldrar har rätt att gå ner i tid under småbarnsåren.
Flera personer skriver att moderna arbetsgivare skapar flexibilitet.
Byggnads bakom förslaget
Alexander Westbergs motion röstades förra veckan igenom på Byggnads kongress.
Förbundet har därmed tagit beslut om att ”verka politiskt för att påverka barnomsorgen så att det är möjligt att lämna barn på förskolan och fritids innan jobbet även som byggnadsarbetare”.