11.00: V-utspelet: ”högre pensioner till alla”

Höj pensionerna för alla. Det är budskapet från Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på första maj. 

– Vi behöver höja pensionerna rejält i Sverige. Med den här ordentliga förbättringen kommer en majoritet i Sverige att komma upp till 60 procent av slutlönen i pension, sade Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Som en del av förhandlingarna om regeringsbildningen i höstas drev Vänsterpartiet igenom ett garantitillägg för pensionärer. Det ska ge de med lägst pensioner 1 000 kronor i månaden medan runt en miljon pensionärer ska få i snitt 750 kronor extra i månaden till följd av det. 

Dagens utspel kallar Vänsterpartiet för steg två. Förslaget innebär ökade inbetalningar till pensionssystemet och skulle enligt Vänsterpartiet höja pensionerna med i snitt 13,4 procent till år 2024. 

En genomsnittlig pensionär får med förslagen 1 606 kronor mer att röra sig med i månaden. Motsvarande siffra för en lärare (ej garantitillägg) blir 1 997 kronor och för ett vårdbiträde (med garantitillägg) 1 580 kronor. 

Förslaget ska finansieras både genom att använda delar av det överskott som finns i pensionssystemet och genom en ökning av de statliga inbetalningarna, enligt Vänsterpartiet. 

Nooshi Dadgostar är kritisk till att den uttalade ambitionen när pensionssystemet infördes –  att pensionärer ska få ut 60 procent av sin slutlön – inte har uppfyllts. Hon menar att förslaget hon presenterar i dag rättar till det.

– Både löntagarna som jobbar i dag och dagens pensionärer kommer få en höjning av det här. Det var så här det var tänkt från början, sade hon. 

11.40: S-löftet: ”Handlar om tusenlappar i månaden”

För två år sedan krävde den tidigare LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson (nu näringsminister) i sitt första maj-tal att de tillfälliga förstärkningarna av a-kassan som skett under pandemin skulle göras permanenta. 

Men regeringen har inte gått LO till mötes. I dag under en pressträff i LO-borgen i Stockholm kom statsminister och partiledare Magdalena Andersson (S) dock med beskedet att detta blir ett av partiets vallöften.

– Att ha en stark a-kassa är så klart bra för alla som arbetar i Sverige men det är också bra för den svenska modellen och för att man ska våga byta jobb. Då är det viktigt att det finns en trygg försäkring, sade Magdalena Andersson under pressträffen. 

Som det ser ut nu tas den tillfälliga pandemihöjningen av a-kassan bort vid årsskiftet. 

– Det här handlar om tusenlappar varje månad, sade Magdalena Andersson. 

15.20: Statsministern: ”Personalen ropar på hjälp”

Norra Latin, Stockholm. Och 133 dagar kvar till valet, konstaterade statsminister och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i sitt första maj-tal.

Ett nytt styre krävs, utbrast hon och möttes av en kort lite förvirrad tystnad innan hon lade till: ”I region Stockholm”. 

– Det har varit 16 goda år för konsulter och riskkapitalister. Egentligen borde det räcka att säga Nya Karolinska sjukhuset. Men vårdinrättning efter vårdinrättning har privatiserats på bekostnad av patienter och personal. Vården säljs ut och personalen ropar på hjälp. 

Ukrainakriget och påskhelgens kravaller fanns med bland talets huvudpunkter. Och hur kravallerna drabbat anställda. 

– Att angripa blåljuspersonal och förbipasserande med livsfarligt våld har inget med yttrandefrihet att göra. Det är brottsligt och de ansvariga ska ställas till rätta, sade Magdalena Andersson. 

Tidigare under söndagen gav Magdalena Andersson ett vallöfte i LO-borgen: att göra den tillfälliga höjningen av a-kassan permanent. I sitt tal gjorde hon klart att hon här ser en tydlig höger-vänster-konflikt.

– Det här är Ulf Kristerssons (M) röda linje mot Jimmie Åkesson (SD). Att aldrig förbättra a-kassan och tryggheten för svenska löntagare. 

15.55: V-ledaren: ”Det är inte så vi tar tillbaka kontrollen”

Kungsträdgården, Stockholm. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar inledde sitt första maj-tal med att prata om Rysslands invasion av Ukraina. Hon tackade Svenska hamnarbetarförbundet för att de ”med stort civilkurage” inte tagit emot de ryska fartygen.

Hon lyfte även det förslag om förändringar i anställningsskyddet som ligger på riksdagens bord. 

– Vi är inte imponerade av försämrad anställningstrygghet. Det är inte så vi tar tillbaka kontrollen. Det är inte så medborgarna i det här landet kan få det bättre, sade hon. 

Enligt henne är det viktigt med omställning och hjälp att ta sig vidare i arbetslivet, alltså det som också finns med i las-uppgörelsen. Men V-ledaren tillade:  

– Undersköterskor, byggnadsarbetare, lagerarbetare ska kunna ha det bra precis där de är. Rätten till omställning ska aldrig villkoras med försämrad anställningstrygghet.

Efter dagens pensionsutspel, där partiet vill ge högre pensioner till alla, sade Nooshi Dadgostar:

– Ingen styr på våra mandat efter höstens val utan att Sveriges pensionärer får det bättre.

17.00: LO-basen: ”Klimatomställningen måste vara rättvis”

Götaplatsen, Göteborg. LO:s ordförande Susanna Gideonsson pratade om kriserna i sitt första maj-tal. Ukrainakriget, pandemin och klimatkrisen. Och så en fjärde kris som ”mullrar”: brottsligheten. 

– Blåljuspersonal och de som bor i utsatta områden tvingas leva med rädslan för att själva drabbas. Men också de som utnyttjas på till exempel byggen.

Klimatkrisen är en kris som skulle behöva vår fulla uppmärksamhet, sade LO-ordföranden. 

– Vi ligger redan i framkant på många områden. Men klimatkrisen är samtidigt en kris där vissa drabbas värre än andra. De som drabbas av torka, skogsbränder och översvämningar.

Klimatomställningen måste fördelas rättvist när det fossila ska fasas ut, menar hon. Annars riskerar de som bor i glesbygd att drabbas hårdare av höga bränslepriser. 

Enligt henne är det de som redan har det sämst som drabbas värst av alla kriser. 

– Kriget i Ukraina innebär kris i Sverige. När kriget drabbat vår ekonomi är det de som redan varit arbetslösa länge, som har svårt att få lönen att räcka till och som har en otrygg anställning som drabbas värst. 

Sverige har råd att satsa både på försvaret och på välfärden, konstaterade Susanna Gideonsson som tidigare under dagen krävt satsningar på 201 miljarder till välfärden och fler anställda där.