Passpolisen: ”Det konstanta tjafset är extremt stressande”
När restriktionerna försvann stegrade trycket på landets passexpeditioner. Sedan dess har handläggare som Rebecca Brodin jobbat i en miljö med överfulla väntrum och familjer på gränsen till nervsammanbrott.
Hur har ni märkt av trycket?
– Under pandemin gjorde vi kanske fem pass om dagen. Ibland ett. I lördags hade Borlänge 122 under en dag. I stället för att göra en person på tio minuter, gör vi nu ibland nu tre. Och vi gör ju så mycket annat i våra receptioner. I Dalarna har vi inte rena passexpeditioner, vi är även en reception. I Ludvika är det till exempel bara jag som jobbar.
Hur slår det mot er?
– Det blir sårbart. Så länge allt flyter på med bara pass, går det. Men dyker något annat upp, som att någon ska lämna in vapen eller så ligger man direkt back. Och då kan den som ska göra pass få vänta.
Vad möter ni?
– Vi får ta så mycket diskussioner, varje dag: ”Kan vi göra ett pass till när vi ändå är här?” Den är jättejobbig, för det är en tid en person som gäller. Vi kan inte göra undantag. Det konstanta tjafset extremt stressande. För det är oss de kan häva ur sig på. Folk har kommit från Halmstad och Uddevalla. Stockholmare har blivit lika vanligt som kommuninvånarna.
Det låter stressigt.
– Visste man att det här skulle pågå en månad, då kan man bita ihop och bara köra på. Problemet är ju att ingen vet när det här tar slut. Det är, och det konstanta tjafset, är den största stressen.
Vad händer nu?
– Man har ju dammsugit myndigheten på folk. Man tar in ingripandepoliser som någon gång suttit i receptionen. Det här går ju före allt nu. Det senaste är att 30 orter öppnar sju dagar i veckan från den 2 maj. Då blir det tvåskift på vardagar. Vi får se, det kanske blir skillnad om ett par veckor efter det. Men det är just att vi inte vet när det faktiskt tar slut.
Fotnot: Den 6 april gjorde Polismyndigheten passhanteringen till en ”särskild nationell händelse”. Det är när något oförutsett sker i landet. Tidigare sådana händelser är terrordådet på Drottninggatan 2017 och de stora skogsbränderna 2018.
Så mycket tjänar en passhandläggare
Namn: Rebecca Brodin
Bor: Smedjebacken, Dalarna
Jobbar som: Handläggare i receptionen på polisstationen i Ludvika som även gör pass.
Lön: 24-28 000 kronor i månaden för fast anställda. Lägre för visstidare.