Den som behöver nytt pass kan inte få tid vid någon av Polisens passexpeditioner runt om i landet förrän i september.

Det bidrar till extremt hårt tryck på passexpeditionen vid Arlanda flygplats, som utfärdar provisoriska pass.

I detta ansträngda läge planerar Polisen att minska öppettiderna på Arlandas passexpedition, något som Sekotidningen var först att rapportera om.

Polisen vill att passexpeditionen, som i dag är öppen sju dagar i veckan, ska hålla stängt på lördagar och söndagar, och bara bemannas med ett skift mot tidigare två.

”Outhärdlig” situation

Förändringen är föremål för central förhandling mellan Seko och Polisen. Men redan nu är arbetssituationen vid passexpeditionen outhärdlig, säger Bo Eriksson, vice ordförande vid Seko Polisens sektion i Stockholm.

– Desperata människor som håller på att missa sitt flyg får köa i fem-sex timmar. Folk kommer och tar en kölapp klockan tre eller fyra på morgonen, säger Bo Eriksson.

– Personalen tvingas stänga expeditionen en del av dagen, eftersom det inte finns tid att hjälpa alla. Resenärer som behöver hjälp måste avvisas. Stressen för passhandläggarna är extrem, och risken för fel ökar.

Efter pandemin, då mycket få reste utomlands, har resandet tagit fart och många upptäcker i sista stund att deras pass har gått ut.

Seko varnade för högt tryck

Seko varnade för att trycket på passexpeditionerna i allmänhet och Arlandas passexpedition i synnerhet skulle bli stort när pandemin är över, säger Bo Eriksson.

– Nu har vi fått precis det kaos som vi varnade för. Och då är det ändå lågsäsong. Framåt påsk blir det sju resor värre.

Den grupp som bemannar Arlandas passexpedition var redan i utgångsläget för liten, hävdar Seko. Då Polisens förslag om minskade öppettider blev känt slutade två medarbetare.

6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket

Också Polisens ”vanliga” passexpeditioner är hårt belastade.

Facket har gjort en så kallad 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket om för hög arbetsbelastning under alltför lång tid vid passexpeditionen i Flemmingsberg, den största passexpeditionen söder om Stockholm med ett upptagningsområde på en miljon personer.

– Vi ville att företagshälsovården skulle gripa in och göra en psykosocial skyddsrond. Till en början var arbetsgivaren med på det, men ändrade sig sedan. Nu kommer Arbetsmiljöverket att göra en inspektion, säger Robert Brindeby, huvudskyddsombud vid Polisförbundet som har gjort anmälan.

Vid passexpeditionerna arbetar civilanställda som organiseras av fackförbunden ST och Seko. Arbetet har sökt företrädare för polisen för en kommentar.