Hannah Dahlbäck en av 100 barnmorskor som sagt upp sig: ”Har blivit åsidosatta i alla år”
En arbetsvardag utan plats för andhämtning eller lunchrast, med ansvar för kvinnor som föder. Nu har runt hundra barnmorskor i Stockholm sagt upp sig. Hannah Dahlbäck är en av dem.
I fredags meddelade hon i direktsändning, i TV4:s nyhetsmorgon, att hon skulle säga upp sig samma dag. Den 29 januari går uppsägningstiden ut för barnmorskan Hannah Dahlbäck och många av hennes kollegor på Danderyds sjukhus förlossningsavdelning i Stockholm.
– Vi älskar vårt jobb. Vi vill jobba som barnmorskor och med förlossning. Men inte till vilket pris som helst, säger hon fyra dagar efter att hon sagt upp sig.
Debatten om barnmorskornas arbetsvillkor har blossat upp den senaste tiden. Enligt Sveriges Radio har över hundra barnmorskor sagt upp sig i Region Stockholm hittills i år.
Chefer har avsagt sig arbetsmiljöansvar och lämnat sina poster. Regionen tillsatte förra veckan en förlossningssamordnare som ska se över möjliga lösningar på kort sikt.
Pressad arbetsmiljö
Det är långt ifrån första gången den pressade arbetsmiljön lyfts och det är inte heller första gången Hannah Dahlbäck sätter ned foten offentligt.
I juli 2017 arbetade hon på Södersjukhusets förlossningsavdelning i Stockholm. Efter en natt då hon fått slita med att hitta platser åt födande kvinnor lade hon på sociala medier ut en bild på en postit-lapp där hon noterat att alla förlossningskliniker i Stockholm var fulla, vilket skapade debatt om situationen.
Vad har hänt sedan dess med läget för förlossningsvården i Stockholm?
– Ingenting. Det har bara blivit sämre.
En månad efter publiceringen av postit-lappen hölls demonstrationer runt om i landet.
– Efter det tillsattes extrapengar till förlossningsvården, det är pengar som vi inte har känt av över huvud taget. Det har inte blivit fler platser, säger Hannah Dahlbäck.
”Kortsiktiga lösningar”
Hon berättar att ledningen ville stänga ned tre rum, för att minska på pressen för personalen, när hon jobbade nu i helgen. Men konstaterar att det inte varade särskilt länge, att rummen behövde öppnas för att trycket krävde det.
– Så är det hela tiden, de kortsiktiga snabba lösningarna de försöker med hjälper inte oss.
Hannah Dahlbäck började som barnmorska 2015 på BB Sophia i Stockholm, en mottagning som stängdes våren 2016.
– Då började man känna av platsbristen omedelbart. Och den sommaren har liksom aldrig tagit slut.
”Aldrig tid till återhämtning”
Att bägaren runnit över nu förklarar hon med den stressiga arbetsmiljön.
– Att vi aldrig får tillfälle till återhämtning, säger hon och berättar om inbeordrade extrapass och dagar då lunchen får ätas efter att kvällsskiftet löst av.
Har du hopp om att det händer saker nu så att du inte slutar på Danderyd i januari?
– Ja, jag hoppas verkligen. Politikerna måste besluta om det här, det är strukturella problem som vi måste göra om och göra rätt med.
Vad tror du att situationen beror på?
– Det här är kvinnor som vårdar kvinnor. Det är en feministisk fråga och vi har blivit åsidosatta och undervärderade i alla år. Det gäller i hela landet och alla barnmorskor.
Nu hoppas hon på politiska beslut om att det ska finnas en barnmorska per födande kvinna.
Krismöte med facket
Under onsdagen kommer ett stormöte med 450 barnmorskor hållas på initiativ av facket Barnmorskerförbundet.
Hannah Dahlbäck säger att facket är viktigt och att deras stöd behövs framöver, men att det som hänt senaste tiden har skett på enskildas initiativ.
– Det här har vi gjort utanför facket, som enskilda individer. Vi tycker inte att vi har tid att vänta på förhandling.