World Pride: 27 000 Malmö-anställda får utbildning i hbtqi-frågor
Lägre lön och sämre möjligheter vid rekrytering. Forskning visar på diskriminering av hbtqi-personer. World Pride utbildar nu arbetsplatser.
Icke-heterosexuella män tjänar mindre än heterosexuella män, medan icke-heterosexuella kvinnor tjänar ungefär lika som heterosexuella kvinnor.
Det tyder forskning från lång tid och en rad länder på enligt Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitet i Växjö.
En föreläsning där han redovisar för kunskapsläget om hbtqi-personers situation på arbetsmarknaden var under måndagen en av fler programpunkter där World Pride i Malmö satte fokus på arbetslivet.
Brist på aktuell forskning
Regeringen har gett Mynak, myndigheten för arbetsmiljökunskap, i uppdrag att göra en kunskapssammanställning om arbetsmiljön för hbtq-personer, med särskilt fokus på transpersoners situation.
I samband med detta har det pekats på en brist på svensk aktuell forskning.
Mats Hammarstedt säger å andra sidan att det bitvis finns ett gediget kunskapsläge om hbtqi-personers situation i arbetslivet.
Han säger att man, utöver löneskillnaderna, vet att det förekommer diskriminering vid rekryteringar.
– Vi har sett, med hjälp av fältexperiment där man skickar ut fejkade jobbansökningar, att både män och kvinnor i Sverige som inte är heterosexuella diskrimineras i anställningssituationer, säger han.
Upplever påfrestningar och stress
Vidare säger han att icke-heterosexuella män har lägre sannolikhet än heterosexuella män att jobba i chefsposition och att personer som inte är heterosexuella oftare upplever jobbet som mentalt påfrestande och stressande.
Forskningen är dock inte nygjord och Mats Hammarstedt håller med om att det behövs mer kunskap, bland annat om i vilken grad det förekommer trakasserier från arbetskamrater.
Flera seminarier på World Pride i Malmö lyfter arbetslivets villkor, men Prides arbete med frågan sträcker sig också bortom de festivaldagar som pågår nu.
27 000 anställda utbildas
I ett pågående projekt som fortsätter i höst har en utbildning för Malmö stads 27 000 anställda tagits fram.
– Det är allt ifrån rena faktaföreläsningar till workshops och olika övningar med arbetsgrupperna. De får ifrågasätta normer och testa sina fördomar, säger Anna Tenfält, projektledare för World Pride.
Vissa delar av utbildningen är till för alla anställda, andra för särskilda grupper så som chefer.
Pride håller också utbildningar hos en del andra arbetsgivare än Malmö stad.
– Vi jobbar mycket med att våga ifrågasätta strukturer och normer på arbetsplatserna, att våga vara den som säger ifrån, säger Anna Tenfält.
Pride och hbtqi
- World Pride är en internationell Pridefestival som hålls i olika länder olika år, i år i Köpenhamn och Malmö 12-22 augusti.
- Hbtqi är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexpersoner.