”Arbetare får betala ett högt pris med sina kroppar”
En smörjare i Kiruna. Ett tvättbiträde i Angered. En lagerarbetare i Kungälv. Tillsammans med 30 andra arbetare är de huvudpersoner i en fotobok och utställning.
Foto och bildtexter: Elisabeth Ohlson och Annica Carlsson Bergdahl (läs en intervju med författarna under bilderna)
Annie Magnusson Kling, lantarbetare, Kälvum
Kofi Gyan, lagerarbetare, Kungälv
Khuanla Chalardyaem, tvättbiträde, Angered
Christer Lindström, snickare, Borås
Jessica Sahlström, butiksanställd, Skara
Malin Wegge, undersköterska, Göteborg
Varför syns och hörs sällan människor som arbetar med sina kroppar? Författaren och utställningsproducenten Annica Carlsson Bergdahl ställde sig den frågan och beslutade sig därefter för att inleda ett årslångt projekt tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson.
Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Tillsammans ville de träffa några av dessa och prata om hur de har det på jobbet, hur de ser på höjd pensionsålder och om hur deras kroppar mår.
– I våra offentliga miljöer finns det en väldig medelklassnorm. Arbetarklassen syns så lite och jag ville försöka synliggöra den genom det här projektet, säger Annica Carlsson Bergdahl.
33 möten med arbetare
Det blev totalt 33 möten. Väldigt många arbetsmiljöfrågor går igen i intervjupersonernas berättelser.
Till exempel hur mycket bättre deras kroppar skulle må om de hade sex timmars arbetsdag. Eller hur arbetsgivare har blivit mer kontrollerande med kameraövervakning.
– Det var slående vilket pris de har fått betala med sina kroppar. Jag har lärt mig mycket och skrattat men också förfasats över deras villkor. Och då ska man komma ihåg att nästan alla personer som vi skildrar har en fast anställning, säger Annica Carlsson Bergdahl.
”Arbetare utsätts för mer kontroll”
Pandemin gjorde det svårare för Elisabeth Ohlson att ta bilder inne på arbetsplatser. Men hon tycker sig också se ett ökat motstånd från arbetsgivare att släppa in utomstående.
– Arbetarna utsätts för betydligt mer kontroll i dag än när jag jobbade som pressfotograf på 1980-talet och besökte arbetsplatser och fotade anställda, säger hon.
Särskilt en kvinna tänker de på ofta; Transportören Helena Andersson i Smedjebacken som kör bandlastare.
– Det är ett så otroligt farligt och tungt jobb. Det mötet påverkade mig mycket, säger Elisabeth Ohlson.
Utställning möts av skepsis
På Länsmuseet i Gävleborg visas fram till oktober en vandringsutställning med de 33 arbetarna.
Därefter går den vidare till andra orter. Men utställningen har också mötts med viss skepsis, berättar Annica Carlsson Bergdahl.
– Många tycker att det blir för politiskt när det handlar om arbetarklassen.