Johanna får inte bli sjuksköterska – är för kort
Johanna Guashomeya, 27, i Namibia måste ge upp sin dröm om att jobba som sjuksköterska. Under andra året på sin utbildning fick hon besked om att hon var tvungen att avbryta sina studier för att hon är för kort.
– Jag hade drömmar om att bli lärare eller sjuksköterska, men båda har krossats av människor som skulle hjälpa och stötta mig.
Utan förvarning fick Johanna Guashomeya veta att hon inte fick studera vidare på sin sjuksköterskeutbildning i Ondangwa i norra Namibia.
Till tidningen The Namibian berättar hon om hur hon fick ta emot beskedet på telefon. Beslutet hade lärosätet fattat i samråd med ett yrkesråd för sjukvårdspersonal.
– Jag skulle inte få jobba som sjuksköterska efter att jag hade avslutat mina studier för att jag är en kortväxt person.
Johanna Guashomeya, som är kortvuxen, säger till tidningen att hennes längd inte är en förbannelse och att hon är kapabel att jobba ändå.
Vårdutbildningens chef uppger att Johanna Guashomeya var tvungen att avbryta sina studier eftersom hon inte skulle kunna ”hantera patienter”.
Vårdförbundet i Sverige uppger att det inte finns några längdkrav eller liknande i regelverket för den svenska vården.
Vad gäller övriga arbetsmarknaden finns bara ett fall gällande längd som prövades i Arbetsdomstolen 2005.
Den tidigare myndigheten Jämställdhetsombudsmannen stämde ett bilföretag som ville ha krav på minimilängd för att kunna ta hänsyn till ergonomi och eventuella arbetsskador.
Arbetsdomstolen kom fram till det var fråga om indirekt könsdiskriminering enligt jämställdhetslagen, då korta kvinnor skulle ha sämre möjlighet att få jobb.
I dag finns det även diskrimineringsskydd avseende funktionsnedsättning på den svenska arbetsmarknaden.