Karlshamn var först ut av landets kommuner att skicka in en ansökan till Arbetsförmedlingen om att, sida vid sida med de privata aktörerna, leverera jobbmatchningstjänster för arbetslösa åt myndigheten.

I väntan på prövning har beskedet väckt starka känslor hos de privata bolagen som menar att kommuner inte konkurrerar på samma villkor som de vinstdrivande aktörerna. 

Men nu är beslutet fattat. Det blev avslag för kommunen.

”Arbetsförmedlingen har nu prövat Karlshamns kommuns ansökan om att bli leverantör till matchningstjänsten Rusta och matcha, Krom, och meddelat dem att de i dagsläget inte kan godkännas då ansökan inte uppfyller vissa krav”, skriver Arbetsförmedlingen i en kommentar. 

Samtidigt skriver Arbetsförmedlingen att det inte är ovanligt att en leverantör inte godkänns. Exakt vad som ligger bakom beslutet kommer inte utvecklas ytterligare, enligt myndigheten. Och på Arbetets fråga om det här beslutet påverkar andra kommuners möjlighet att få godkänt på sina ansökningar svarar presstjänsten nej. Varje kommun bedöms var för sig.

”Vi gör endast en upphandlingsrättslig bedömning utifrån kraven i tjänsten när en kommun ansöker om att bli leverantör, det görs alltså ingen särskild bedömning av kommuner jämfört med vilken annan leverantör som helst”, skriver Martin Kruse, tillförordnad förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen, i en kommentar. 

Han poängterar samtidigt att Arbetsförmedlingen inte tar ställning i frågan om det är förenligt med kommunallagen att kommuner blir leverantörer till Arbetsförmedlingen, där Sveriges kommuner och regioner samt regeringens utredare å ena sidan och branschorganisationer å andra sidan har haft skilda meningar. 

Valdemar Rusch, verksamhetschef för arbetsmarknad på Karlshamns kommun har precis nåtts av beskedet från Arbetsförmedlingen. Han vill därför läsa beslutet innan han kommenterar.

Sedan Karlshamn ansökte om att bli leverantör har även andra kommuner skickat in en ansökan, men de fallen gäller det parallella jobbmatchningssystemet Stöd och matchning.

Det kan inte finnas på samma orter som Rusta och matcha. De kommuner som också ansökt fast i det andra systemet är Ovanåker, Ljusdal och Järfälla. De ansökningarna har det ännu inte fattats beslut om.

Att Stöd och matchning, som funnits länge, ersätts med det nya Rusta och matcha är en följd av politikernas januariavtal. Där står att matchningen av arbetslösa år 2022 ska skötas av fristående aktörer.

Rusta och matcha är ett projekt för att förverkliga det och just nu finns tjänsten i 32 kommuner. Men från och med maj i år ska den börja införas i alla kommuner, men i tre etapper.

Det finns inget som hindrar att en aktör ansöker om att bli leverantör på nytt i systemet som vilar på lagen om valfrihetssystem, lov. I de fallen görs en ny prövning.

Arbetsgivarorganisationen Almega välkomnar beskedet att Karlshamns kommun fått nej på sin ansökan. ”Detta är givetvis mycket positivt. Det finns redan närmare ett tiotal fristående jobbförmedlare i Karlshamns kommun, och då är direkt skadligt att med skattemedel i ryggen gå in och konkurrera med dessa”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i en kommentar.