Bulletins journalistik blev en plagierad pannkaka
Var det inte mer än det här? Hur ofta kan man egentligen skriva samma text och hur mycket kan man få betalt för det? Det frågade sig Jonas Sjöstedt i december efter att ha läst nya sajten Bulletin. Svaret lät inte vänta på sig.
KOMMENTAR. ”Var det inte mer än det här? Hur ofta kan man egentligen skriva samma text och hur mycket kan man få betalt för det?”
Jag ställde frågan i min recension av den nya nättidningen Bulletin när den gjorde premiär strax före jul. Nu har vi svaret.
Efter några veckor gick det inte längre. Sedan gick skribenterna över från att upprepa sina egna gamla opinionstexter till att Bulletin började kopiera andras texter och pressmeddelanden på nyhetsplats.
Bulletin skulle bli de konservativas stolta flaggskepp och ge det blåbruna projektet en intellektuell överbyggnad.
Det började med pyspunka, och fortsätter nu med en rejäl smäll när det blir punktering på högerhjulet, det enda hjul projektet rullar på.
Dagens Nyheter avslöjar att ett 20-tal artiklar på Bulletins nyhetssida helt enkelt är kopierade från andra publikationer eller pressmeddelanden. Såväl myndigheter som tidskriften Ottar och Byggnadsarbetaren har blivit plagierade.
Jag förstår att det kan hända någon gång när det är nyhetstorka på Arvika Nyheter och sommarvikarien har skrivkramp. Men bra är det inte. Särskilt inte med de enorma förväntningar som Bulletin byggt upp på evidensbaserad kvalitetsjournalistik.
Om det konservativa hjulet inte hade pumpats så hårt så hade smällen kanske inte blivit så ljudlig.
Det är denna blåbruna ekokammare som är Bulletins universum. På ena sidan ropar sidans skribenter om migration och kriminalitet, någonstans bortom bergen hörs ekot från en nöjd Jimmie Åkesson
Den politiska redaktören på Västerbottens Folkblad, Jonas Bergström, möttes av sin egen kopierade ledartext när han gick in på Bulletins hemsida.
Nu i form av en krönika signerad Carolin Dahlman.
Man lider lite extra med Bergström när han får sin text plagierad. Som politisk redaktör i en lokaltidning ska man skriva texter med nya vinklar och helst med lokal anknytning nästan varje dag.
Det gäller även de dagar då de lokala nyheterna domineras av att det har fastnat en långtradare i Hökmarksbacken på E4an.
Sedan glider det in några välbetalda lirare från yttersta högerkanten och kopierar ens text.
I ”Universitetsstaden Umeå” finns det sedan 2007 möjlighet att få bidrag för att genomföra en elsanering i hemmet. ”Mikrovågsskyddande folie/avskärmande nät på enstaka fönster” och ”muffning av fjärrvärmerör” är några av de vanligaste åtgärderna, enligt en tjänstemannaskrivelse, skriver Bergström på VFs ledarsida.
Sedan 2007 har folk kunnat söka bidrag för detta, exempelvis för ”mikrovågsskyddande folie/avskärmande nät på enstaka fönster” och ”muffning av fjärrvärmerör”, skriver Dahlman i en krönika i Bulletins nyhetsdel.
Det började med pyspunka, och fortsätter nu med en rejäl smäll när det blir punktering på högerhjulet, det enda hjul projektet rullar på
Plötsligt börjar man förstå vad Bulletins första chefredaktör, Paulina Neuding, menar med evidensbaserad journalistik.
Bulletins skribenter räknar helt enkelt med att någon annan har kollat upp fakta åt dem.
Samtidigt finns det något logiskt i att just Bulletin plagierar. Sidan är uppbyggd av namnkunniga skribenter ute på högerkanten som skriver om migration och kriminalitet, sedan om kriminalitet och migration.
Det handlar om att bygga upp de blåbrunas hotfulla världsbild, den som ska göra väljarna arga och rädda. Det är en central del av SD:s strategi, nu tas den allt mer över även av moderater och kristdemokrater.
Inte konstigt då att skribenter snart måste upprepa sig, sina texter och argument. Steg två blev att kopiera andras texter när de kan användas för att bekräfta den egna världsbilden.
Det är denna blåbruna ekokammare som är Bulletins universum. På ena sidan ropar sidans skribenter om migration och kriminalitet, någonstans bortom bergen hörs ekot från en nöjd Jimmie Åkesson.