Extrem fattigdom ökar – för första gången på 22 år
Världsbanken höjer sin prognos för extrem fattigdom på grund av covid-19. Uppemot 115 miljoner människor riskerar att drabbas.
Fyra månader efter att Världsbanken lämnat en dyster rapport om extrem fattigdom uppdateras siffrorna.
Internationella fattigdomsgränsen går vid 1,9 dollar per dag, cirka 20 kronor. Med hjälp ett nytt mätverktyg, kallat PovcalNet, har Världsbanken uppdaterat sina siffror över hur många människor som lever i extrem fattigdom.
I juni spådde Världsbanken att mellan 71 och 100 miljoner människor, på grund av coronakrisen, skulle hamna under gränsen för extrem fattigdom i år.
Den nya prognosen, som släpptes i början av oktober, räknar upp antalet till mellan 88 och 115 miljoner.
I en kommentar på hemsidan skriver Världsbanken att det betyder att antalet människor som lever i extrem fattigdom kommer att vara densamma som för tre år sedan.
Då räknades drygt 9 procent av jordens befolkning, 689 miljoner, som extremt fattiga.
I fjol hade andelen sjunkit till 8,2 procent, men i år spås den att öka till närmare 8,8 procent.
I FN:s Agenda 2030 finns som mål att utrota extrem fattigdom kommande tio år, men enligt FN var detta svårt att nå även innan coronapandemin svepte över världen.
I somras meddelade FN i en rapport att antalet extremt fattiga första gången sedan 1998 ökar i antal.
”Eftersom världen spår det värsta ekonomiska nedfallet sedan den stora depressionen kommer tiotals miljoner människor att drivas tillbaka till fattigdom och år av stadiga förbättringar går förlorade”, konstaterade FN.