Riskgrupper får vänta på mer pengar: ”Känner mig lurad”
Personer i riskgrupper kan fortfarande inte ansöka om mer pengar – trots att vissa blev av med sin ersättning 1 oktober. ”Jag känner mig lurad” säger stödassistenten Carina Hansson som inte jobbat sedan i våras. Enligt regeringen ”bereds frågan”.
För ungefär tre veckor sedan läste stödassistenten Carina Hansson på nyheterna om regeringens besked.
Coronaersättningen till riskgrupper som inte kan jobba skulle förlängas fram till årsskiftet. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) sade till SVT att läget i landet är sådant att det behövs en fortsättning på ersättningen för att skydda riskgrupper.
Carina Hansson kände lättnad, eftersom hon inte kunnat gå till jobbet sedan i våras. När coronasmittan briserade gick hon hem från sitt arbete för att skydda sig från smitta.
Hon tillhör riskgrupp och är extra smittkänslig. Det beror på hennes reumatiska sjukdom som även bidragit till att hon har sjukdomen lungfibros, som innebär ärrvävnad på lungorna och i hennes fall nedsatt lungfunktion.
– Jag älskar mitt jobb, men jag var fullständigt livrädd, säger hon till Arbetet om den tiden.
Även om det dröjde med besked blev hon glad när regeringen i somras meddelade att riskgrupper ska få ersättning för perioden 1 juli till 30 september.
Hon ansökte om pengar och fick ut ersättning för 90 dagar, den maximala tiden.
Och efter beskedet att ersättningen skulle förlängas fick hon höra av en handläggare på Försäkringskassan att hon kunde ansöka ytterligare en gång från den 1 oktober.
Det gjorde hon. Men under tisdagen ringde Försäkringskassan och sa att det inte var klart med den förlängda ersättningen.
Det enda som finns på plats i nuläget är ett ramverk, men beslutet om att de som redan fått ut 90 dagar ska kunna ansöka om 90 dagar till är inte klubbat.
– Jag känner mig lurad. Det är bara ansökningstiden som förlängts, inte dagarna. De sa att jag inte var ensam om att tro detta, säger Carina Hansson som tänker ansöka på nytt när beslutet väl är fattat.
Redan när beskedet om förlängd ersättning till riskgrupper kom sade regeringen att utökningen av antalet ersättningsdagar, från 90 till 180 dagar, behöver gå via riksdagen innan ett beslut kan fattas.
Enligt finansdepartementet pågår beredning av frågan. ”Ärendet bereds inom regeringskansliet och riksdagen kommer att informeras så snart som möjligt så att slutgiltigt beslut kan fattas”, skriver finansministerns pressansvariga i ett sms till Arbetet.
Men Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, tycker att regeringens förklaring om att riksdagen först ska informeras är ”märklig”.
”Varför det ska göras innan deras beslut träder ikraft är oklart och någon information har inte lämnats till Socialförsäkringsutskottet. Jag förstår inte varför regeringen ännu en gång drar på en så viktig fråga”, skriver hon i ett mejlsvar till Arbetet.
Efter publicering av den här artikeln återkommer Acko Ankarberg Johansson om att hon nu fått besked att frågan ska regleras i en kommande extra ändringsbudget, men att det är oklart när den kommer:
”Regeringens genomförande av ersättning till extra sårbara grupper innebär återigen att utsatta människor varken får besked eller ersättning inom rimlig tid. Det är samma visa nu som i somras, genomförandet försenas och det är lätt att dra slutsatsen att regeringen gör något de är tvingade till av riksdagen men som de egentligen inte vill göra.”
På intresseorganisationen Funktionsrätt Sverige säger pressekreterare Monica Klasén McGrath att hon är förvånad.
– De har i själva verket inte förlängt ersättningen utan bara under vilken tidsperiod man kan söka. Det är en chimär.
Försäkringskassans nationella försäkringssamordnare Cecilia Udin bekräftar för Arbetet att personer som redan fått 90 dagars ersättning inte kan få fler dagar förrän regeringen fattat sitt nya beslut.
Personer som vill ansöka om fler dagar får göra en ny ansökan när och om det finns ett beslut om att fler ersättningsdagar är möjligt, säger hon.
Har det här tagit längre tid än vad ni förväntade er?
– Vi uppfattade att det skulle ta några veckor. Det var från första oktober det skulle ha gällt och vi tror att vi ska få beslut så fort som möjligt.