Hanif Bali och Jan Emanuel bekämpar otryggheten i Stockholms tryggaste kommun
Johannes Klenell ser ett panelsamtal där Hanif Bali och Jan Emanuel Johansson pratar om hårdare tag i Stockholms tryggaste kommun.
RECENSION. – Vi struntar i det politiska och tittar på lösningar, säger Norrtäljebon Jan Emanuel Johansson, tidigare känd som Robinsonvinnare, socialdemokrat – i dag mest för sina fullständigt skamlösa vinster i välfärden.
Han och moderate riksdagsledamoten Hanif Bali är på plats för att berätta hur de ska göra Norrtäljeborna tryggare. De ligger bakom initiativet ”Trygg Kommun” och ska leverera ”skarpa förslag”.
Och skarpt blir det när den här dynamiska duon äntrar scenen modererade av nättidningen Kvartals – kanske mest känd för problemformuleringen ”HERREGUD SVERIGE BRINNER OCH IDENTITETSPOLITISKA PK-MEDIA TIGER” – medarbetare Staffan Dopping.
De här killarna backar som ni kanske förstår inte från att ta i med hårdhandskarna mot buset. Tvärtom har de tagit inspiration av New York och ”broken window theory” – alltså att om någon slagit sönder en ruta så eskalerar det snabbt efter det.
– Man ska uppfostra unga ligister så man slipper straffa vuxna kriminella, säger Hanif Bali.
Men trots Balis och Johanssons försök att förvandla Norrtälje till ett Minority Report–samhälle där människor behandlas utifrån brott de eventuellt kommer begå verkar deras bild ha svårt att etablera sig
– Var är det lugnt och tryggt? När gör invånarna i Hallstavik rätt i att inte gå ut på kvällen? frågar moderatorn Staffan Dopping. Som att det var en helt normal fråga.
Polisen Björn Cewenhielm som är på plats redovisar både brottsstatistik och trygghetsstatistik – området har färgen grön i brottsstatistiken. Norrtäljeborna utsätts inte för speciellt mycket brott och känner sig inte heller speciellt otrygga.
Norrtälje är nämligen Stockholmsregionens tryggaste kommun.
Problem polisen pekar på som skapar otrygghet är istället Facebookgrupper för grannsamverkan som sprider falsk information eller ger för ensidiga bilder. Cewenhielm ger helt enkelt svar som inte tycks göra någon på scenen speciellt nöjd.
Tvärtom tycker Hanif Bali att man ska se till forskningen – alltså i motsats till det hippieflum av insamlad data och erfarenhet av polisarbete som just redovisats.
Han och Jan Emanuel är nämligen inte här för att prata om läget i dag, utan om ett mörkt Norrtälje i en dystopisk framtid där barnen utvecklat kriminella normer och tappat respekten för ordningsmakten.
Jan Emanuel återkommer om och om igen till några tonårskillar han ser på stan och några tjejer som han inte tycker borde hänga med de där killarna.
I stället borde polisen bryta upp gruppen och köra hem tjejerna. Trots att inga brott begåtts.
– Gröna områden måste förbereda sig för vad som kan hända. Det är naivt att bara titta på rådande brottsstatistik. Vad gör dig mest rädd, yrkeskriminella med våldskapital, eller blöta kvällar med missbrukare som slår ihjäl varandra? säger Hanif Bali.
– Vi kallar oss kumpaner i trygghet, säger Jan Emanuel som tycker att man ska ”testa Spanien” där det finns mycket kriminalitet men också massor med människor i uniform så man känner sig trygg.
Senare under kvällen lanserar han den vågade tanken att inhyrda kommunala ordningsvakter i Norrtälje ska följa efter ”lokala gangsters” från Husby ”redan när de kliver av bussen”.
Det är lite oklart hur det här ska gå till. Ordningsvakter har i dag två veckors utbildning. Väldigt lite av den utbildningstiden läggs på att kunna kartlägga kriminella nätverk eller se in i framtiden.
Ska random kille som ser lite kriminell ut förföljas av ordningsvakter om han besöker Norrtälje? Kommer säkert inte leda till några som helst problem.
Så vad tycker de faktiskt fungerar? Hanif Bali hävdar bestämt att forskningen visar att sociala insatser som skola eller fritidsgårdar inte ger några som helst resultat. Istället är det vakter och kameror som är grejen.
”Sånt som faktiskt funkar.” Ordet norm återkommer om och om igen. Man ska hindra den kriminella kulturen från att etablera sig. Stoppa antisocialt beteende och ghettofiering.
– Gärna en bra skola, men först ska det vara tryggt, fyller Jan Emanuel i. Trots att det alltså redan etablerats att det är hyfsat tryggt i Norrtälje.
Han är än mer praktisk och erbjuder kommunen sina tjänster. Säger sig kunna halvera socialnämndens utgifter och på så vis finansiera de insatser som behövs – först och främst tjugo kommunala ordningsvakter.
Och hur det ska gå till? Genom smartare upphandlingar med privata HVB-hem där man exporterar problemungdomar på bulk till hemmen i stället för individuellt.
Femton ungdomar i taget ska handlas upp och slussas till Norrland eller Värmland. Kvar i Norrtälje ska de absolut inte vara.
– Vårdhem och familjehem skulle slåss som hundar om man fick det underlaget. Då får man ned kostnaderna, säger han.
Jan Emanuel har alltså uppfunnit någon sorts marknadsbaserad perpetum mobile där tryggheten finansieras av buset i sig när han gått hemma och fnulat i lyxvillan. Han skapar trygghet genom vinster i välfärden.
Länge leve forskningen. Inte konstigt att han blivit rik på just bland annat HVB-boenden.
– Lite för mycket trygghet är ett problem vi kan hantera. Men fram tills vi har den tryggheten så behöver vi agera, säger han.
Bali anser å sin sida att ökad otrygghet sänker bostadspriserna och därför kostar medborgarna miljardbelopp. Han tror att brottslighet i sig är en anledning till fattigdom, inte att fattigdom skapar brottslighet. Man kan inte bekämpa fattigdom och tro att det ska lösa brottsligheten.
Det tycker Bali, till skillnad från att prata om eventuell brottslighet i framtiden och därför inskränka rättssäkerheten i en trygg kommun, är populism.
– Oavsett vad som är hönan och fjädern, säger Jan Emanuel, hur ska vi hjälpas åt över partilinjerna för att Norrtälje ska bli den tryggaste kommunen i Stockholm?
Plats på scen för Norrtäljes lokalpolitiker. Staffan Dopping ställer flera frågor där politikerna har skyltar med svarsalternativen ja eller nej.
Dopping undrar om polisen borde köra hem stökiga ungdomar. En av politikerna svarar ”De gör redan det”.
– Ja, men ännu mer?
Ska det vara fler övervakningskameror? Miljöpartisten fipplar lite med skylten och man hör Jan Emanuel mumla ”majoritet”.
För alla svarar såklart ja på allt. Vem tycker exempelvis att skadegörelse eller ”anlagda bränder i t.ex papperskorgar” ökar tryggheten? Men är det faktiskt en grej att papperskorgar brinner i Norrtälje?
På den vägen är det.
Hur många av fältarna har body cams? frågar Bali. Har hemtjänsten dashcams? Lokale sverigedemokraten vill även ha drönare. Liberalen invänder att man faktiskt inte får flyga drönare över sjukhuset.
De här killarna backar som ni kanske förstår inte från att ta i med hårdhandskarna mot buset. Tvärtom har de tagit inspiration av New York och ”broken window theory” – alltså att om någon slagit sönder en ruta så eskalerar det snabbt efter det
Vänsterpartisten för till protokollet att alla i de där ungdomsgängen Jan Emanuel sett på stan faktiskt inte är kriminella. Bali, som inte tvekar att vara farsan i filmen Footloose, ger henne rätt och säger att just därför ska vi sätta in insatser och bryta upp de här gängen. Innan de blir kriminella.
Men trots Balis och Johanssons försök att förvandla Norrtälje till ett Minority Report–samhälle där människor behandlas utifrån brott de eventuellt kommer begå verkar deras bild ha svårt att etablera sig.
I stort sett alla lokalpolitikens representanter har mage att fortsätta prata om skolan som en lösning snarare än ordningsvakter.
– Om man gör det som man alltid har gjort så kommer man få ungefär det man har, säger Jan Emanuel besviket. Trots att det man har är Stockholms tryggaste kommun.
Inte ens när man släpper in publikens frågor tycks Norrtäljeborna vilja fatta att de ska prata om yrkeskriminella ungdomsgäng med drogögon mitt i ansiktet.
En mjölkbonde är utsatt för djurrättsaktivism. Hon tycker att det är ett skämt att Jan Emanuel Johansson står där och pratar trygghet trots att han uppviglar till brott mot bönder. Oklart om han gjort det. Jan Emanuel är jätteledsen, men säger att han tänker fortsätta vara djurvän.
Representanten för Roslagens oberoende parti håller med om att det inte är tryggt på landsbygden. ”Folk blir konstiga när det kommer till djur”.
Den andra och sista frågan kommer från en äldre herre som undrar varför vi inte pratar om tryggheten i att till exempel få ha kvar sjukhuset i kommunen.
– Vad är välfärd och vad är trygghet kan vi diskutera i absurdum, svarar Hanif Bali, men vi har en särskilt negativ utveckling mot våra grannländer där Norrtälje ligger tidigt i kurvan. Att tro att det inte kommer drabba Norrtälje, det tror jag är något farligt.
Han lyckas på så vis förmodligen vara den mest otrygghetsskapande faktorn i hela Norrtälje under tisdagskvällen.
Men absolut ingen pratar om den brottslighet polisen Björn Cewenhielm pekat på faktiskt sticker ut i statistiken även i Stockholms tryggaste kommun.
Den löser nämligen inte ens 200 ordningsvakter, norrländska interneringsläger för stökiga ungdomar eller alla bevakningskameror i världen.
Alltså våld i nära relationer i hemmet.