Så tvingade svenska fack amerikansk leksaksjätte till kollektivavtal
En enad fackföreningsrörelse tvingade amerikanska leksaksjätten Toys R Us till kollektivavtal. När Amazon nu etablerar sig i Sverige är det många som minns den stora strejken för 25 år sedan.
Namn efter namn på kollegor ropas upp i högtalarsystemet. I kassan sitter 24-åriga Veronika Alneborn Ödmark och hoppas att hon inte är en av de utvalda.
– Den första som gått iväg kom ut och var alldeles rödgråten. Sedan kom nästa namn och den personen kom också ut och var jätteledsen. Jag satt på nålar och undrade om de skulle ropa upp mig.
Det var när utgallringarna inleddes på Toys R Us hon förstod att hon inte jobbade på en vanlig arbetsplats.
Veronika Alneborn Ödmark blev inte uppropad, men det som sedan utspelade sig på tre leksaksbutiker i Sverige skulle förändra hennes liv. Men också bli en symbolfråga för den fackföreningsrörelse som enad lyckades med det till synes omöjliga – att tvinga ett amerikanskt storföretag på knä.
Trots att det gått nästan 26 år sedan händelserna där i kassan har striden på Toys R Us den senaste tiden lyfts av en rad fackliga företrädare. Ett annat amerikanskt storbolag är nämligen på väg till Sverige: Amazon.
Det var hösten 1994 som den amerikanska leksaksjätten Toys R Us slog upp portarna på tre orter i Sverige: Stockholm, Malmö och Göteborg. Krocken mellan den amerikanska och den svenska företagskulturen kom snabbt.
Butikerna hade anställt mängder av människor inför uppbyggnadsfasen och den intensiva julhandeln. När våren kom var personalbehovet lägre.
Utan förvarning ropades kollega efter kollega upp i högtalarsystemet. Totalt fick nästan två tredjedelar av personalstyrkan gå framför ögonen på chockade kollegor.
– Vi pratade mycket med varandra efter det. Alla upplevde det som otroligt obehagligt och väldigt okänsligt hanterat. Det var också då det började komma fram att de hade kameror överallt, berättar Veronika Alneborn Ödmark.
Hon minns hur personalen började ifrågasätta arbetsmiljön mer och mer. Att de övervakades på jobbet. Att alla fönster på ovanvåningen var låsta för att undvika stölder.
Hur de tvingades underteckna dokument på engelska där de skulle ta på sig ansvaret om de skedde en olycka.
Allt på företaget var toppstyrt, minns Veronika Alneborn Ödmark som jobbade på Stockholmsbutiken i köpcentret Kungens kurva.
Ett exempel var när chefen vägrade att köpa in en sopborste till personalrummet för att det inte fanns något okej från Europaledningen i Storbritannien.
– En av kollegorna var så arg att hon gick och köpte en sopborste på Galne Gunnar som låg precis intill.
Det kan också ha varit toppstyrningen som gjorde att den efterföljande konflikten blev så lång. Det var i alla fall fackens bild, enligt journalisten Ann Charlott Altstadts bok Strejken på Toys R Us som kom ut strax efter millennieskiftet.
Jag vill ju tro att Amazon är mer pålästa än Toys R Us. Mycket handlade om att de inte förstod hur det fungerar i Sverige
Redan under hösten hade ombudsmän från Handels i de alla tre städerna kontaktat företaget och under våren ställdes situationen på sin spets då företaget vägrade att skriva under det kollektivavtal som presentades av Handels.
Ombudsmannen Jan-Erik Bång berättar i boken hur företaget behandlade ombudsmännen som informatörer, och snarare ville lära sig grundläggande saker om hur den svenska arbetsrätten fungerade än att förhandla.
– Vi blev upprörda över arrogansen mot oss, det var ingen förhandling, berättar Jan-Erik Bång i boken.
Tidslinje: Toys R Us-strejken
September 1994: Toys R Us slår upp portarna för sina tre första leksaksbutiker i Sverige i Stockholm, Malmö och Göteborg.
April 1995: Förhandlingarna om kollektivavtal bryter samman och Handels varslar om strejk, blockad och bojkott mot de tre butikerna.
Maj 1995: Strejken är ett faktum och de Handelsanslutna lämnar butikerna. Sju andra LO-förbund går in med sympatiåtgärder. Exempelvis stoppar Transport leveranser och Kommunal sophämtning.
Juni 1995: TCO-förbundet Finansförbundet går med i blockaden och slutar utföra banktransaktioner åt Toys R Us. Seko stoppar också företaget från att använda postleveranser och postgiro.
Juli 1995: Handels yrkesinternational utlyser en internationell köpbojkott mot Toys R Us på sin kongress i Wien. Strejken får samtidigt uppmärksamhet i internationella medier.
Augusti 1995: Efter intensiva förhandlingar på Berns i Stockholm undertecknar till sist Toys R Us Handels kollektivavtal. Strejken är över och de anställda går tillbaka till jobbet.
Toys R Us hade vid den här tiden aldrig undertecknat ett kollektivavtal i något av de många länder de verkade i. Och de tänkte inte göra det i Sverige heller. I maj var strejken ett faktum.
Den inleddes med en blockad mot butikerna i Malmö och Göteborg. Stockholm gick ut en vecka senare.
Veronika Alneborn Ödmark som jobbade i Stockholm minns den första veckan som väldigt jobbig. De nyfikna besökarna förstod inte att Stockholm var en vecka efter och såg henne och kollegorna som strejkbrytare.
– Det var inte speciellt kul att sitta i kassan. Men det fanns även de som kom in och sa att de stöttade oss i tron att vi stod på företagets sida. Samtidigt visste vi att vi var övervakade hela tiden.
När strejken väl var ett faktum var hon en av de som valde att stå strejkvakt.
Hon minns hur den ödsliga parkeringen vid köpcentret Kungens kurva i Stockholm lockade mängder av besökare som antingen ville stödja strejken, eller kritisera den.
– Vi hade en skylt där det stod ”Tuta för Handels”. Det var många som tutade och vi hade en lite handtuta som vi tutade tillbaka med. Jag kommer också ihåg att det var ett gäng raggare i en amerikanare som åkte dit och skrek: ”försvinn till Sovjetunionen ert pack”.
Parallellt med strejken fortsatte förhandlingarna… och fortsatte…
Toys R Us-strejken i bilder
Samtidigt växte blockaden mot företaget och allt fler fack satte in sympatiåtgärder. I boken Strejken på Toys R Us beskrivs hur sju fackförbund redan i maj var involverade i något som beskrivs som en ”kniptångsmanöver”.
Transport vägrade köra ut varor och Sjöfolksförbundet blockerade transporter till sjöss. Fastighets vägrade städa och Kommunal slutade hämta sopor.
När företaget fortsatt nekade till att skriva på avtal gick också Seko in och stoppade postförsändelser och möjligheten till att använda postgiro.
Strejken betraktades som en ödesfråga för fackföreningsrörelsen och även TCO-facket Finansförbundet gick med i blockaden. Plötsligt kunde Toys R Us inte längre utföra banktransaktioner.
Men trots en enig fackföreningsrörelse sågs strejken inte med lika blida ögon av alla.
Partiet Ny demokrati var där och motdemonstrerade och även mer etablerade politiker och ledarsidor kritiserade fackets blockad.
– Maffiametoder, var nuvarande moderata partiledaren Ulf Kristerssons epitet på strejken i en debatt i TV4:s morgonsoffa med Handels ordförande Kenth Pettersson under sommaren.
Lätt tillbakalutad i en blå upprullad skjorta beskrev den dåvarande ungmoderaten och riksdagsledamoten hur striden mellan ”ett amerikanskt företag som vägrar anpassa sig” och en ”adrenalinstinn fackföreningsledare” enbart skadade fackets medlemmar.
En minst lika tillbakalutad Kenth Pettersson i vit, uppknäppt sommarskjorta gav svar på tal.
– Jag vet inte vem av dig och mig som har mest adrenalin, du verkar ganska upphetsad. Det här beror på att de kommer hit ett företag som vill tillämpa metoder på svensk arbetsmarknad som vi inte vill ha, svarade Handelsordföranden.
Se debatten mellan Kristersson och Pettersson
Video från YouTube
Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.
Också i många ledartexter lyftes farhågan om att Toys R Us helt enkelt skulle lämna Sverige och ta jobben med sig. Något Veronika Alneborn Ödmark menar var en farhåga också hos facket.
– Men vi var väldigt överens om att om de inte tecknar avtal så är det bättre att de lämnar landet, säger hon.
Så blev det inte. Pressen blev till sist för stor och i början av augusti flög Toys R Us vice vd Richard Cudrin till Stockholm för att själv förhandla om ett avtal med Handelsordföranden Kenth Pettersson.
Förhandlingarna på Berns i centrala Stockholm slutade den 2 augusti. Enligt boken Strejken på Toys R Us gick de båda männen in i ett enskilt rum och kom ut fem minuter senare med ett avtal.
Ett stenkast bort, i Kungsträdgården, satt Veronika Alneborn Ödmark med sina strejkande kollegor och väntade på besked.
– Vi var jätteglada att vi klarat hem det. Det blev en stor spontanfest.
Någon vecka senare var avtalet formellt undertecknat och konflikten över – och vardagen tog vid.
Vi hade en skylt där det stod ”Tuta för Handels”. Det var många som tutade och vi hade en lite handtuta som vi tutade tillbaka med
Efter över tre månaders strejkande skulle Veronika Alneborn Ödmark tillbaka till jobbet. Hon minns att hon var glad över att börja jobba, men samtidigt orolig över hur de strejkande skulle bli bemötta.
– Då bestämde vi att vi skulle samlas allihopa och gå in i butiken gemensamt.
Företaget hade också planerat för strejkens slut. På ett möte slogs det fast att företaget nu hade kollektivavtal och att man inte ville att någon skulle prata om konflikten mer.
Vardagen var tillbaka, men vissa spänningar fanns kvar.
– De första veckorna var det väldigt stelt mellan dem som jobbat och dem som strejkat. Det fanns en oro från bägge håll men jag tror snarare det var en del av de som varit strejkbrytare som tyckte att det var extra jobbigt, berättar Veronika Alneborn Ödmark.
Kanske var det striden som blev droppen, kanske var det avtalet. Men under hösten valde de amerikanska ägarna till Toys R Us att sälja sina butiker till det danska företaget Top-Toy.
Namnet blev kvar, men inte ägandet. Stämningen och arbetsmiljön i butikerna blev också mer normalt skandinavisk enligt Veronika Adleborn Ödmark.
I dag finns varken Toys R Us-butikerna i Sverige eller resten av världen kvar. För två år sedan gick moderföretaget i konkurs. Trycket från e-handelsjätten Amazon med billiga leksaker direkt till dörren blev för stort.
Samma Amazon som nu är på väg att etablera sig i Sverige, och som också vägrat kollektivavtal på de platser de etablerat sig.
Enligt Dan Holke som nyligen pensionerat sig efter drygt 25 år som chef på fackens juristbyrå LO-TCO Rättsskydd finns det inget juridiskt som hindrar en liknande strejk i dag.
Vi blev upprörda över arrogansen mot oss, det var ingen förhandling
Sympatiåtgärder kan fortfarande vara lika massiva, bara den grundläggande strejken är laglig.
– Där har det inte skett någon ändring, säger Dan Holke som dock tror att andra samhällsförändringar kan påverka möjligheten till att sätta press på utländska företag i dag.
– Regelverket är väl inte så annorlunda, men det är klart att det i praktiken är en större utmaning. Att man till exempel kan ta hit billig arbetskraft från andra länder i större utsträckning.
Men skulle samma massiva fackliga tryck kunna gå att mobilisera i dag?
I en intervju med Arbetet för två år sedan menade LO:s förre ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att det är möjligt.
– Det blir ett stort test för svenska fack de närmaste åren. Kan vi reglera de här stora jättarna? Jag tror att vi kan det. Vi fick Toys R Us att teckna sitt första kollektivavtal någonsin. Vi satte ett djävulskt tryck.
Man får ha med sig att det kommer att ta ett tag innan Amazon är fullt etablerade på den svenska marknaden. Förhoppningsvis inser de att de spelregler vi har här uppskattas av företag, arbetare och konsumenter
På arbetsgivarorganisationen Svensk Handel hoppas man att Amazon kommer att bli medlemmar och således också underteckna ett kollektivavtal.
– Det är fortfarande tidigt, men vi kommer att uppvakta dem, säger Hans Tjernström Carraro, presschef på Svensk Handel.
Han menar att erfarenheter från tidigare internationella bolag har varit goda och lyfter klädföretaget Uniqlo som exempel. Uniqlo tecknade kollektivavtal för första gången när de etablerade sig i Sverige.
– Sen är det svårt att säga hur det blir i det här fallet. Det kommer säkert att vara en uppförsbacke med tanke på deras historik.
Vad tror du om risken för öppen konflikt i den här frågan?
– Det är väldigt svårt att svara på. Man får ha med sig att det kommer att ta ett tag innan Amazon är fullt etablerade på den svenska marknaden. Förhoppningsvis inser de att de spelregler vi har här uppskattas av företag, arbetare och konsumenter.
För Veronika Alneborn Ödmark gav den fackliga striden på Toys R Us blodad tand. Sedan 24 år jobbar hon som facklig ombudsman för Handels.
Även hon hoppas att Amazon anpassar sig när företaget möter den svenska arbetsmarknadsmodellen.
– Jag vill ju tro att Amazon är mer pålästa än Toys R Us. Mycket handlade om att de inte förstod hur det fungerar i Sverige.
Två amerikanska jättar med avtalsmotvilja
Toys R Us
• Toys R Us grundades 1957 och hade under sin topp omkring 800 leksaksbutiker i USA och 800 leksaksbutiker i övriga världen.
• Företaget klarade dock inte av konkurrensen från näthandeln och meddelade våren 2018 att de skulle stänga sina butiker.
• I Norden hade Toys R Us 73 butiker som drevs av franchisetagaren Top-Toy. Det företaget gick i konkurs i slutet av 2018.
• Toys R Us gjorde under 2019 ett försök att starta verksamheten igen och har i dag två butiker i USA.
Amazon
• Näthandelsjätten Amazon står för nästan hälften av all e-handel i USA och en växande andel av e-handeln i Europa.
• Grundaren Jeff Bezos betraktas som världens rikaste man med en förmögenhet på 200 miljarder dollar (nära 1 800 miljarder kronor). Det är nästan dubbelt så mycket som hela Sveriges statsbudget.
• Amazon har konsekvent vägrat teckna kollektivavtal på marknader där de etablerar sig. I Tyskland har företaget haft en långvarig strid med facket om kollektivavtal utan att ge med sig.