Lönekampen snart igång – IF Metall ser ljusare läge i industrin
”Inte så illa som befarat” säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till TT om läget i industrin. Hon uppger att en stor del av branschens permitteringar upphört.
Industriföretag har totalt sökt om stöd för permitteringar motsvarande ungefär 90 000 anställda, uppger TT.
Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin pekade tidigare i augusti just på att många är permitterade som en svårighet inför höstens löneförhandlingar.
– Att höja lönerna i det läget är i praktiken att skicka en faktura till finansminister Magdalena Andersson, sa han till Arbetet.
Nu lyfter IF Metalls ordförande Marie Nilsson i en TT-intervju att många permitteringar har avbrutits. Hon uppger att knappt hälften kvarstår.
– Och där både arbetare och tjänstemän permitterats så ligger de kvar på tjänstemännen i större grad, säger hon.
Hon menar att tongångarna i branschen är förvånande positiva, att läget inte är så illa som befarat.
IF Metalls ordförande går ut med denna bedömning en månad innan det är dags att återuppta de avtalsförhandlingar som pausades i mars, till följd av pandemin.
I oktober ska fack och arbetsgivare åter mötas vid förhandlingsborden för att göra upp om bland annat löner.
Just industrin är först ut och de löner man enas om där blir normerande för arbetsmarknaden i stort.
I våras gick IF Metall in i löneförhandlingarna med krav på tre procents löneökning. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har tidigare uppgett för Arbetet att man står kvar vid dessa krav, något Marie Nilsson nu i stort sett upprepar för TT.
– Ungefär så faktiskt, nästan, svarar hon på om man har kvar samma lönekrav.
Från arbetsgivarhåll har det varit andra tongångar. I juli flaggade Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i Sveriges Radio för att det kan bli aktuellt med ett bud om att alls inte öka lönerna.
Och redan innan coronapandemin, när industrin presenterade sitt lönekrav i november förra året, avfärdades lönekravet som för högt av arbetsgivarsidan.
– Det är oansvarigt, sa Teknikföretagens dåvarande förhandlingschef Anders Weihe till Arbetet.