Minister öppnar för att behålla generösare karensersättning
Är det rimligt att personal inom vård och omsorg inte ska få ersättning från första sjukdagen när coronakrisen är över? Det frågar sig socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i en intervju med DN.
Personal inom vård och omsorg som hellre går till jobbet när de är småkrassliga än förlorar en dagslön om de stannar hemma.
Det är yrkesgrupper som skulle kunna behålla den tillfälliga och mer generösa karensdagsersättningen som införts på grund av coronapandemin.
Det säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i en intervju med Dagens Nyheter.
Efter coronautbrottet i Sverige införde regeringen en så kallad karensdagsersättning som Försäkringskassan betalar ut för första sjukdagen.
Anledningen var att ingen skulle känna sig tvingad att gå till jobbet sjuk på grund av rädsla att förlora lön.
– Under hösten kommer vi att behöva debattera om det rimliga i att människor som jobbar i verksamheter där de möter många människor inte förlorar ekonomiskt den första dagen de stannar hemma när de är sjuka, säger Shekarabi till Dagens Nyheter.
Det är dock ingen självklarhet att ministern får gehör för sina tankar. S-MP-regeringen skulle behöva stöd av samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna för att det skulle bli verklighet.
Shekarabi säger till DN att han även skulle vilja se en diskussion om regeln som innebär att de som är sjuka mer än 180 dagar måste vara beredda att söka ett annat arbete än det de är sjukskrivna ifrån, annars kan de förlora sin sjukpenning.
Regeringen har fram till årsskiftet infört ett undantag från den så kallade 180-dagarsregeln eftersom köerna till operationer och rehabilitering blivit längre.
Karensdagsersättning
Försäkringskassan betalar ut 804 kronor före skatt för att ersätta löneavdraget den första sjukdagen. Gäller till den 30 september.