Strejker mot riggat val i Belarus
Anställda på statliga företag i Belarus har gått ut i strejk mot Aleksandr Lukasjenkos regim. De kräver fria val och ett stopp på våldet mot demonstranter.
Strejker är mycket ovanliga i Belarus men när massdemonstrationerna efter söndagens valresultat gick in på sin femte dag valde arbetare på flera fabriker i landet att visa sitt missnöje mot president Lukasjenko.
Lokala medier rapporterade på torsdagen att strejker utlöstes på ett tiotal företag, bland annat hos lastbilstillverkaren BelAZ.
I videos på sociala medier syns hundratals av de 11 000 anställda konfrontera sina chefer samtidigt som de kräver generalstrejk.
Anställda klagade också på att fordon som fabriken tillverkar har använts för att gripa demonstranter, enligt den oberoende sajten Tut.by.
I Grodno, i västra Belarus, protesterade anställda vid ett statligt bostadsbolag och uppmanade sina chefer att kräva ett slut på våldet mot demonstrationerna som pågått sedan i söndags, rapporterar Financial Times.
Och på Minsk Tractor Works ropade anställda ”avgå” i upprörda protester mot sittande presidenten.
Enligt FN:s utvecklingsfond UNDP är mer än hälften av belarusierna anställda i företag som helt eller delvis ägs av staten.
96 procent av arbetskraften, 4,5 miljoner anställda, tillhör ett statligt fackförbund. Oberoende fack organiserar 10 000 medlemmar.
Men de oberoende fackförbunden tror att det i själv verket var utmanaren Svetlana Tichanovskaja som fick en majoritet av rösterna i söndags.
Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991.
Under veckan har närmare 7 000 personer frihetsberövats och två personer har dött i demonstrationerna. Internationella medier som pratat med vittnen menar att polisen använt sig av övervåld och i vissa fall torterat demonstranter.
Sent på torsdagen meddelade biträdande inrikesminister Aleksandr Barsukov att alla som har frihetsberövats ska släppas.
Oppositionen i Belarus
• Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.
• Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta. Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.
• Efter att Aleksandr Lukasjenko, som suttit på presidentposten sedan 1994, utropats till valets vinnare med 80 procent av rösterna tog kraftiga protester vid. Tusentals personer frihetsberövades och många skadades.
• Den 11 augusti meddelade Svetlana Tichanovskaja att hon lämnat Belarus för grannlandet Litauen, som under många år fungerat som en fristad för den belarusiska oppositionen.
Källa: TT