”Vi välkomnar en LO-ledning med starkt kvinnoperspektiv”
Vi ser fram emot ett konstruktivt samarbete med den nya LO-ledningen för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Det skriver Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, i en hälsning till dem som nu föreslagits leda LO.
I mitten av juni är det dags för LO-kongress där ombuden ska fatta beslut om en ny ledning. För några dagar sedan kom valberedningens förslag till ordförande, Susanna Gideonsson, vice ordförande, Therese Guovelin, och andre vice ordförande, Lisa Bengtsson.
Till att börja med vill vi från S-kvinnor säga grattis till nomineringarna. Med dessa kvinnor i spetsen får vi en mycket stark feministisk ledning med starkt kvinnoperspektiv som ska leda LO.
I samhället pågår en backlash mot jämställdheten och jämlikheten, det är tydligt, framför allt för LO:s medlemmar. Det finns många utmaningar. Att motverka otrygga anställningar, jämställda löner och pensioner, med mera.
S-kvinnor förutsätter att dessa utmaningar kommer att prioriteras extra mycket framöver och att vi tar den feministiska kampen tillsammans genom facklig-politisk samverkan.
Det är inte en slump att nästan hälften av arbetarkvinnor jobbar deltid medan det för män i arbetaryrken är endast 15 procent.
Strukturerna på arbetsmarknaden behöver förändras eftersom detta självklart är något som i sin tur påverkar den ekonomiska självständigheten och i synnerhet pensionen.
Det är viktigt att kvinnor inte blir krockkudden i samhället, oavsett om vi befinner oss i en kris eller om vardagen rullar på som vanligt
S-kvinnor har sedan förbundets start för 100 år sedan haft fokus på kvinnans ekonomiska självständighet och det kommer vi att fortsätta kämpa för.
Med Gideonsson, Guovelin och Bengtsson i spetsen är vi säkra på att den facklig-politiska samverkan för att bygga välfärden starkare fortsätter. Där vi S-kvinnor ser fram emot ett konstruktivt samarbete.
En annan utmaning är att det är hög tid att vi tillsammans behöver ta strid för en trygg och ordentlig sjukförsäkring värd namnet, där människor inte faller mellan stolarna.
Det vi sannolikt har framför oss efter coronapandemin, och som riskerar att drabba kvinnodominerade yrken, är risken för utmattning och psykisk ohälsa bland de som jobbat inom vård- och omsorgssektorn under pandemin.
Tillsammans behöver vi se till att det finns stöd till dem som behöver det.
Det många upplever nu är pressade scheman och psykosociala konsekvenser. Då måste trygghetssystemen finnas där för alla som sett till att vårt land klarat sig igenom en av de största kriser vi skådat.
Det är viktigt att kvinnor inte blir krockkudden i samhället, oavsett om vi befinner oss i en kris eller om vardagen rullar på som vanligt.
Tillsammans behöver vi arbeta för att skapa bättre arbetsmiljö, med trygga anställningar och en trygg arbetsmarknad, med heltid som norm och utan delade turer.
Slutligen vill vi från S-kvinnor önska ett stort lycka till med era nya uppdrag.
Ni har vårt fulla förtroende och stöd. Tillsammans tar vi den feministiska kampen till nya nivåer.