Toppchef lämnar Amazon: ”Giftig företagskultur”
Tim Bray lämnade posten som vice vd sedan Amazon sparkat lageranställda som slagit larm om bristande smittskydd. ”Då fick jag bara nog”, skriver han i ett öppet brev.
Han hade sitt drömjobb och skyhög lön. Men den 1 maj lämnade Tim Bray posten som vice vd för Amazon Web Services, e-handelsjätten Amazons helägda dotterbolag för nättjänster.
Anledningen? Amazon hade avskedat flera anställda som slagit larm om bristande smittskyddsrutiner på företagets distributionslager.
”Motiveringarna var skrattretande. Det var uppenbart för var och en att de sparkades för visselblåsande”, skriver Bray i ett öppet brev.
Bray reste sig inte upp och stormade ut i vredesmod. I stället försökte han driva frågan genom de korrekta kanalerna. Men till slut gav han upp.
”Att fortsätta vara vice vd på Amazon hade, i praktiken, inneburit att skriva under på åtgärder som jag föraktade. Så jag sade upp mig.”
I ett avseende försvarar den tidigare toppchefen Amazon. Bray menar att jätteföretaget satsar stort på att minska coronarisker och att ”du vänder inte en supertanker på en femöring.”
De anställdas oro förtjänades dock att ta på allvar i stället för att tystas, skriver Bray.
”Men jag tror på arbetarnas vittnesmål också. Till syvende och sist är det stora problemet inte detaljerna kring covid-19-insatserna. Det är att Amazon behandlar människorna på lagret som utbytbara kuggar med plocka och packa-potential.”
Beslutet att avskeda visselblåsarna var enligt Bray ”bevis på en giftig företagskultur”.
”Offren var inte abstrakta enheter utan riktiga människor”, skriver han och tillägger:
”Jag är säker på att det är en slump att de alla var färgade, eller kvinnor, eller både och. Visst?”
Bray beräknar att avhoppet kostar honom en miljon dollar. Vad han ska göra nu?
”Jag vet inte, har verkligen inte hunnit tänka på det. Jag är ledsen, men jag andas lättare.”
Fakta: Amazon
Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.
Omsatte i fjol omkring 280 miljarder dollar och gjorde en vinst på drygt 11,5 miljarder dollar.
Har i dag totalt 840 000 anställda världen över.
Källor: Forbes, Wikipedia