Säsongsarbetare flygs in trots stängda gränser
Stängda gränser har lett till stor oro bland frukt- och grönsaksproducenter runt om i Europa. Skördar kan gå förlorade och EU vill att säsongsarbetare ska kunna ta sig över gränserna igen.
Nu ska albanska arbetare få möjlighet att jobba i Grekland, enligt en ny uppgörelse.
Gränsen mellan Grekland och Albanien är stängd för att minska risken för smitta. Samtidigt behöver grekiska bönder 50 000 säsongsarbetare som ska plocka frukter och grönsaker.
Albanien behöver dessutom inkomsterna som är viktiga för landets ekonomi.
– Vi har kommit överens om att öppna gränsen för säsongsarbetare från och med i mitten av maj, säger Albaniens premiärminister Edi Rama till nyhetsbyrån Reuters.
Frågan hur EU-länderna ska klara sig utan de billiga säsongsarbetskraften har varit upp flera gånger den senaste månaderna.
I Italien, Grekland, Spanien är livsmedelsindustrin beroende av billig arbetskraft från andra länder. Samma sak, om än i mindre omfattning, gäller även i norra Europa.
Sverige har till exempel förlängt inreseförbudet från länder utanför schengenområdet men gjort ett undantag så att tusentals bärplockare, från exempelvis Thailand och andra länder, tillåtas komma till Sverige och jobba.
I Storbritannien behövs i vanliga fall mellan 70 000 och 80 000 utländska säsongsarbetare för att klara skördarna.
Landet som lämnade EU med hänvisning till att det ville ha bättre kontroll över sina gränser oroas nu för hur man ska få tillgång till billig utländsk arbetskraft.
Jordbruksföretag har nu gemensamt chartrat flygplan för att flyga in säsongsarbetare från Rumänien.
Flera EU-länder har stängt sina gränser för att minska smittspridningen men EU-kommissionen uppmanar till att tillåta arbetare ta sig till sina jobb i andra länder.
– Tusentals kvinnor och män jobbar hårt för att hålla oss trygga och friska och producera mat. De behöver ta sig över gränserna i EU för att komma till jobbet. Det är vår kollektiva skyldighet att se till att de inte hindras, samtidigt som vi måste göra vårt bästa för att minska spridningen av pandemin, sa nyligen EU:s sysselsättningskommisionär Nicolas Schmit i en kommentar.
EU har presenterat riktlinjer för vilka yrkesgrupper som, trots nedsänkningarna, bör kunna röra sig fritt över gränserna.
På listan står vård- säkerhet- och tekniskpersonal men även fiskare och ”personal som arbetar med framställning och beredning av livsmedel, liksom liknande arbeten inom handel och underhåll”.