Japan blev dagens fossil
På klimatmötet i Madrid hade många länder egna slagord och slogans. På Japans stora monter stod det: Action. Action. Action. Samtidigt passade landets miljöminister på att berätta om satsningar på kolkraft.
Efter några dagar på COP25 började det klia i hårbotten på mig. Det var andra veckan av klimattoppmötet, den så kallade högnivåveckan. Politiker och ministrar var på plats.
De gigantiska mässhallarna var på sina håll knökfulla, i andra delar ödsligt tomma.
Medan klimatförhandlingarna pågick i stängda rum var det show i olika länders montrar. Indonesien slog på stort med dans, likaså Senegal.
Andra länder skröt med nationell infrastruktur. Som Qatar. Vid deras gigantiska monter fanns alla fotbollsarenor för VM 2022 i miniatyr.
Det var här. Mellan alla möjliga spektakel som det började klia i min hårbotten.
Att skryta om byggen, som inte bara har dödat 1 400 migrantarbetare hittills, utan även måste ha luftkonditionering utomhus för att vara i bruk känns sisådär på ett klimattoppmöte.
Japan har inga planer på att fasa ut kol. I stället investerar regeringen mer
I Qatar stiger medeltemperaturen nästan mest på hela jordklotet samtidigt som det släpper ut mest växthusgaser i världen per capita, enligt Världsbanken.
För många på plats var budskapen spretiga. Japans miljöminister Shinjiro Koizumi konstaterade att han hade ”blandade känslor” inför sin närvaro på COP25.
Landets slagord om mer action föll hårt när Shinjiro Koizumi på en pressträff berättade att man i Japan ”inte ser så problematiskt på kolkraft som det internationella samfundet gör”.
Japan har inga planer på att fasa ut kol. I stället investerar regeringen ännu mer. Efter Kina är Japan det land som gör mest utländska investeringar i kolkraft. Bland annat satsas det 46 miljarder kronor i Indonesien, Bangladesh och Vietnam.
Även på hemmaplan öppnas statskassan för fossil uppvärmning. Användning av kolkraft ska öka med 20 procent och nu byggs nya kolkraftverk till en kostnad av 270 miljarder kronor.
Under FN:s årliga klimatmöten ger ett nätverk av 1 300 frivilligorganisationer ett dagligt pris till ett land som de anser bromsar försöken att minska de globala utsläppen.
Två gånger på COP25 blev Japan ”Dagens fossil”.