Jämställd arbetsmarknad dröjer 250 år
Först år 2276 väntas jämställdhet uppnås på arbetsmarknaden globalt, enligt en rapport. Kvinnor världen över tjänar i snitt 40 procent mindre än män på liknande positioner.
Rapporten från den schweiziska stiftelsen Världsekonomiskt forum (WEF), mest känd för att samla den politiska och ekonomiska eliten i Davos varje år, har tittat på jämställdhet på en rad olika områden.
På ett övergripande plan kommer det att ta en livstid — 99,5 år — att uppnå jämställdhet, konstaterar WEF, enligt nyhetsbyrån AFP.
Vissa områden visar på framsteg, som till exempel inom utbildning där full jämställdhet kan nås inom bara 12 år.
Men på arbetsmarknaden ser det värre ut, enligt WEF, som tittat på bland annat löner. Om 257 år kan det bli jämställt, spår man i rapporten.
Andelen kvinnor bland de som är utbildade för sina jobb och på högre positioner har visserligen ökat, men det sker samtidigt en stagnation eller försämring när det gäller om kvinnor arbetar över huvud taget och vad de då får för lön.
I snitt finns bara 55 procent av kvinnorna på arbetsmarknaden globalt, jämfört med 78 procent av männen.
Dessutom får kvinnorna i snitt 40 procent mindre betalt för sitt arbete, enligt rapporten.
I OECD-länderna har lönegapet minskat de senaste tio åren, medan skillnaderna mellan män och kvinnors löner har ökat i utvecklingsländer.
På ett generellt plan — när en rad områden har slagits ihop — dominerar de nordiska länderna jämställdhetstoppen.
Bland de 153 länder som WEF har tittat på är Island mest jämställt, följt av Norge, Finland och Sverige. Finland går om Sverige sedan den senaste rapporten.
Inom politiken är kvinnors närvaro fortfarande begränsad. Bara en fjärdedel av parlamentsledamöterna i de 153 länder som WEF tittat på är kvinnor.
I rapporten lyfts det fram att 85 av länderna inte styrts av en kvinna de senaste 50 åren, bland annat i högutvecklade länder som Japan, Nederländerna, USA — och Sverige.