Domen möts av skarpa reaktioner från aktivister och yttrandefrihetsförespråkare, som varnar för allvarliga risker för de som vågar utmana landets militär.

”Dagens dom är ett skrämmande bevis på statusen för yttrandefrihet i Myanmar, där ett Facebookinlägg kan leda till fängelse”, säger Nicholas Bequelin, Amnestys chef för Sydostasien och östra Asien, i ett uttalande.

Min Htin Ko Ko Gyi, aktivist och grundare av en filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter, greps i april efter ett Facebookinlägg där han kritiserade landets konstitution som är utformad av militärjuntan.

Myanmar: Fängslade journalister frigivna efter 511 dagar

Global

Genom en grundlagsändring som militärmakten drev igenom 2008 garanteras den all kontroll över landets säkerhets- och försvarsmyndigheter, samt en fjärdedel av mandaten i landets parlament.

Vilket innebär att den har vetorätt mot alla grundlagsändringar.

– Jag är inte överraskad, jag förstod vad som komma skulle, säger Min Htin Ko Ko Gyi till reportrar efter domen i Rangoon.

Filmskaparens fall är ett av flera liknande fall i Myanmar den senaste tiden, där aktivister och kritiker av militären fängslas regelbundet.