Regeringen: 25 miljarder till reformer 2020
Varken gasa eller bromsa. Det är beskedet inför nästa års budget från finansministern Magdalena Andersson som vill lägga 25 miljarder på reformer.
25 miljarder kronor. Så stort är det så kallade reformutrymmet inför nästa års budget – alltså hur mycket pengar som kan läggas på nya satsningar.
Det menade finansminister Magdalena Andersosn (S) på den traditionsenliga pressträffen på Harpsund under eftermiddagen.
Satsningar på ungefär 20 miljarder är dock redan intecknade i och med överenskommelser i januariavtalet mellan S, MP, C och L.
Men om det innebär att det bara finns 5 miljarder kvar till nya satsningar ville inte Magdalena Andersson svara på under presskonferensen.
– Det finns både skattehöjningar och skattesäkningar som man kan laborera med, säger hon.
Finansministern beskrev en avmattning i den svenska ekonomin från tidigare hög nivåer.
– Om vi har haft väldigt stark vind i seglen under några år, så kan vi se att vinden mojnar något. Vi ser ingen direkt motvind men några orosmoln som tornar upp sig.
Konjunkturläget tar hon som intäkt för att föra en så kallad ”neutral” finanspolitik.
Alltså att varken låna till satsningar eller spara pengar för att sänka statsskulden.
– Min bedömning att vi ska inte gå fram ned några kraftfulla besparingar i det här konjunkturläget.
De nya förslagen i budgeten presenterades inte på presskonfrensen. Men sedan tidigare står det klart att värnskatten ska slopas och att pensionärernas skatt ska sänkas, enligt TT.
Kommunerna kan också hoppas på en höjning av de generella statsbidragen på fem miljarder kronor.
Ett annat förslag som ska genomföras enligt januariöverrenskommelsen är C-förslaget om sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar utan gymnasieutbildning och för nyanlända.
Prognoserna för den svenska ekonomin är i stort sätt oförändrade jämfört med den förra prognosen från regeringen i april.
BNP väntas öka med 1,4 procent jämfört med 1,6 procent som var den tidigare prognosen.
Även prognosen för arbetslösheten är i stort sett oförändrad, trots dagens oväntade besked om en stigande arbetslöshet från Statistiska centralbyrån.
– Den siffran som kom från i morse var högre än många tänkt sig men samtidigt är det en månadsiffra för juli och de kan vara lite hoppiga, sa finansministern som dock menade att arbetslösheten måste bevakas noga.