MP ökade starkt bland LO-väljare: ”Klimatfrågan viktig”
Miljöpartiet mer än tredubblade sitt stöd bland LO-väljarna i EU-valet, jämfört med riksdagsvalet. S-tappade, men mindre än fruktat, enligt LO.
Bland LO-förbundens medlemmar minskade Socialdemokraterna med fyra procentenheter jämfört med riksdagsvalet för ett halvår sedan till 37 procent, enligt SVT:s valundersökning.
– Det är ungefär som i avtalsrörelsen. Man hade alltid önskat sig mer, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.
Arbetet har tidigare rapporterat om hur grupperna arbetare och tjänstemän röstade i valet enligt valundersökningen. Nu har SVT också presenterat siffror över facklig tillhörighet.
Samtidigt som S-backade bland LO-väljarna minskar också Sverigedemokraterna något medan Miljöpartiet ökar stort i gruppen.
LO har kampanjat för Socialdemokraterna i valrörelsen och hade också en egen S-kandidat i Johan Danielsson som nu kommer att ta plats i parlamentet.
Trots S-minskningen hos LO-väljarna säger Therese Guovelin att siffrorna kunde varit lägre, bland annat i ljuset av en opinionsundersökning organisationen lät göra i april där Socialdemokraterna bara fick 32 procent av LO-rösterna.
– Med en lång och utdragen regeringsbildning, en M och KD-budget och en januariöverenskommelse som innehöll en hel del beska karameller så är det klart att våra medlemmar, precis som vi, tenderar att tycka ganska illa om vissa saker som sker, som större skattesänkningar för de rikaste.
Fler LO-medlemmar valde också Miljöpartiet än i riksdagsvalet och partiet ökar sitt stöd i gruppen från två till sju procent.
– Vi ser att klimatfrågan är en oerhört viktig fråga. Där behöver inte bara Socialdemokraterna jacka upp. Vi har ju tagit fram ett klimatpolitiskt program som vi kanske inte lyckats nå ut med ännu, säger Therese Guovelin.
Arbetet har tidigare berättat om att samtidigt som S tappat bland arbetarväljare röstar allt fler tjänstemän på partiet.
Therese Guovelin kopplar förändringarna bland annat till det blocköverskridande samarbetet med C och L.
Är det något S borde vara oroligt för enligt dig?
– Ja, helt klart. I det kommande budgetarbetet måste man se över fördelningspolitiken, se över skattepolitiken. Det duger inte att våra medlemmar ser sig som åsidosatta till förmån för andra grupper.