LO efter EU-valet: ”S i Europa behöver se över arbetsmetoder”
Socialdemokraterna i Europa är i ”otakt” med väljarna. Att de backar stort riskerar att göra arbetet lite tuffare även för de svenska S-parlamentarikerna, bedömer LO:s Therese Guovelin.
Kräftgången för Socialdemokraterna i Europa fortsätter. Partigruppen med S-partier tappar ett stort antal mandat i Europaparlamentet.
Valet blev inte heller en framgång för de svenska Socialdemokraterna som ligger kvar på samma nivå som förra valet; runt 24 procent. De får alltså åter fem mandat.
– S-gruppen som helhet backar. Men utvecklingen är inte becksvart. Socialdemokraterna går framåt i Spanien, Danmark och Holland. Och flera gröna partier går framåt. Vi kan skapa ett konstruktivt samarbete, sade S-ledaren och statsministern Stefan Löfven under valnatten.
LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin var också på plats på partihögkvarteret på Sveavägen 68.
– Europeiska löntagare behöver en stark socialdemokrati och en stark S&D-grupp. Så det kommer så klart bli lite tuffare för våra parlamentariker, kommenterade hon läget för Socialdemokraterna i Europa.
Enligt preliminära siffror tappar S&D, den partigrupp som svenska Socialdemokraterna ingår i, 40 mandat.
– Det är ett tecken på att vi verkligen är i otakt med varandra. Att arbetarna i Europa inte ser att socialdemokraterna är de som har lösningen, utan de vänder sig åt helt andra håll.
Therese Guovelin menar att det är tid för eftertanke:
– Socialdemokraterna behöver verkligen fundera över metoderna att arbeta. Framför allt ser ju vi att samtalen med väljarna är så avgörande. Om man inte befinner sig ute där medborgarna finns blir det problem att visa att man har lösningarna.
Samtidigt är hon stolt över svenska LO:s arbete med att möta och prata med väljare inför valet.
Tror du att man varit sämre på det på andra håll i Europa än vad ni varit i Sverige?
– Uppenbart upplever medborgarna det i alla fall. Att man inte känner att den traditionella socialdemokratin besitter lösningarna.
Hon betonar att det finns länder där Socialdemokraterna är störst, säger att det går att vända utvecklingen. Hon tror på fortsatt arbete med EU:s sociala pelare.
– Vi måste jobba mer med att höja golvet för alla de länder där man ligger efter, framför allt på det sociala området.
Therese Guovelin lyfter möjligheten att samarbeta med andra partigrupper i parlamentet när de egna mandaten minskar.
Hon tror att utvecklingen framöver kan påverkas mer av andra gruppers agerande än av Socialdemokraternas minskade stöd.
– Den förändring som kommer att märkas mest beror på hur populistiska, nationalistiska extremhögerpartier kommer bete sig.
Nu ska LO utvärdera den egna valrörelsen. Valet blev ingen framgång för de svenska Socialdemokraterna. Enligt de preliminära valsiffrorna ligger partiet kvar på samma nivå som 2014.
– Det känns jätteviktigt för mig och LO att bryta ner siffrorna och se hur LO-medlemmarna röstat. Då kan vi se om vi lyckats med metoden med samtal med väljare, säger Therese Guovelin.