Pappers hoppar av las-förhandlingar
Pappers hoppar av de centrala förhandlingarna om anställningsskydd och omställning. ”Vi ser inte att de kan gynna våra medlemmar”, säger Pappers förhandlingschef Pontus Georgsson.
2018 inledde LO och Svenskt Näringsliv förhandlingar om förändringar i anställningsskyddet och om stödet för uppsagda som ska hitta nytt jobb.
De förhandlingarna kom i ett helt nytt läge i januari i år, då regeringen gjorde upp med Centerpartiet och Liberalerna om att ”modernisera” arbetsrätten.
Regeringen har tillsatt en utredning som senast i maj nästa år ska lämna förslag om ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Förslagen ska ”särskilt för mindre företag innebära lägre kostnader vid uppsägningar”.
I en krönika i Dagens Arbete skriver Pappers nu avlidne förbundsordförande Matts Jutterström att förbundet redan tidigt var skeptiskt till förhandlingarna om anställningsskydd och omställning, och ”det blir inte bättre av att politikerna lägger sig i”.
Därför kliver Pappers nu av förhandlingarna. ”Att se en enda uppsida som skulle gynna våra medlemmar är svårt”, enligt Matts Jutterströms krönika.
Pappers avhopp kommer inte som en överraskning för LO, enligt Pappers förhandlingschef Pontus Georgsson.
– Frågan har varit uppe i både avtalsrådet och LO:s styrelse. Vi har varit tydliga med våra avsikter, säger Pontus Georgsson.
LO vill inte kommentera Pappers avhopp och hur det påverkar förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv. Också Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna avböjer att kommentera.
Enligt Pontus Georgsson har LO tagit Pappers besked ”med fattning”.
– Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv fortsätter ju. Vi vet inte var det slutar, och hur många som kommer att omfattas av resultatet, säger Pontus Georgsson.
Kan Pappers ansluta sig till en kommande uppgörelse om den visar sig bli bättre än ni trodde?
– Det är svårt att säga. Men i och med januariöverenskommelsen står det klart att vi måste ge avkall på det vi har i dag, frågan är bara hur mycket vi ska försvagas för att politikerna ska vara nöjda, svarar Pontus Georgsson.
Regeringen och samarbetspartierna har sagt att den nyss tillsatta utredningens förslag inte ska genomföras om parterna når en överenskommelse om att reformera las ”på ett sätt som ger ökad flexibilitet”.
Frågan är om politikerna avstår från utredarens förslag om parterna visserligen kommer överens, men en del fackförbund står utanför uppgörelsen.
– Det är alldeles för tidigt att säga någonting om det, säger Centerpartiets chefsekonom och riksdagsledamot Martin Ådahl.
– Parterna har bara förhandlat några veckor. Det finns både risk och möjlighet att någon kommer hoppa både på och av i den här processen.
Om LO och Svenskt Näringsliv gör upp om anställningsskydd och omställning, kommer Pappers medlemmar att omfattas av det regelverket eller bara beröras av las?
– Det går inte att svara på förrän vi vet hur uppgörelsen ser ut, svarar Pontus Georgsson.
Den tekniska utvecklingen gör att det ständigt uppstår arbetsbrist i massa- och pappersindustrin. Pappers har hela tiden nytta av turordningsreglerna i las, enligt Pontus Georgsson:
– Det är bara de som gör att facket får förhandla om vilka som ska sägas upp.
Kommunal har liksom Pappers varit starkt kritiskt till att regeringen tillsatt en utredning om las parallellt med att parterna ska förhandla om samma fråga.
Men förbundet har valt en annan väg:
– Vi som fackförening och jag som ordförande vill ändå se att det är bättre att sitta vid förhandlingsbordet och försöka påverka än att stå vid sidan om och bara säga nej, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Pappers avlidne ordförande Matts Jutterström skriver i sin krönika:
– Med en ändring i lagen kommer eländet kanske ändå, men då har vi i alla fall inte medverkat till det.