Svagt stöd för avdrag för fackavgift
Skattereduktionen för fackföreningsavgiften återinfördes den 1 juli 2018. Den 1 april i år försvinner den igen. Även om S och V vill återinföra avdraget igen så ser det mörkt ut då det finns en stor majoritet emot ett sådant förslag.
Det börjar bli dags att deklarera. Alla som är medlemmar i facket får då ett automatiskt avdrag på 25 procent av den del av medlemsavgiften som betalats in under andra halvåret 2018.
Men i samma veva som skatteverket börjar skicka ut deklarationerna lämnade regeringen in en proposition om att avskaffa skattereduktionen för fackföreningsavgifter. En reform som infördes så sent som i somras av samma regering.
Anledningen är att M/KD-budgeten, som röstades igenom i december, konstaterar att avdraget ska bort från den 1 april 2019. Något regeringen därmed måste genomföra.
Vänsterpartiet, som var med och drev igenom återinförandet, ser det som en av de prioriterade reformerna från förra mandatperioden.
En som man vill ska återinföras så snart som möjligt.
– Det är en av de viktigaste saker vi fick igenom. Både ekonomiskt, framför allt för dem med lägst inkomster, men också för maktbalansen på arbetsmarknaden. Med avdraget kan fler välja att bli medlemmar, säger Ali Esbati, vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.
Vänsterpartiet villkorade att släppa igenom den nuvarande regeringen bland annat med att ett antal reformer värnas eller återinförs i den mån de avskaffats. Ett exempel som då nämndes var just skattereduktionen.
– Jag utgår från att regeringen tänker återinföra den. Jag har i alla fall tidigare uppfattat att den vill det, säger Ali Esbati.
Åtminstone Socialdemokraterna är inne på samma linje.
I ett mejl till Arbetet skriver man: ”Att underlätta för svenska löntagare att vara med i facket är ett grundläggande socialdemokratiskt ingångsvärde. Skattereduktionen för fackmedlemskap var en viktig reform som vi socialdemokrater vill återinföra. Vi kommer driva frågan i kommande budgetförhandlingar med andra partier.”
Men problemet kan bli just budgetförhandlingarna med andra partier.
Inte ens regeringspartnern, Miljöpartiet är helt säkra på om skattereduktionen är något att satsa på.
I ett mejl till Arbetet skriver partiet att det var en prioriterad reform förra mandatperioden, men: ” just nu har vi inget besked att ge i frågan. Vilka reformer som kan komma att genomföras under mandatperioden beror på vad vi fyra partier gemensamt kommer överens om i budgetförhandlingarna.”
Enligt januariavtalet ska budgetarna under mandatperioden förhandlas med Centerpartiet och Liberalerna. Och där kommer regeringen stöta på patrull.
– Det finns en lång rad mer prioriterade reformer att genomföra än att göra medlemskap i fackförbund avdragsgillt. Eftersom reformutrymmet är begränsat de kommande åren krävs prioriteringar, och vi kommer därför att motsätta oss detta förslag, skriver Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson, i ett sms till Arbetet.
Även Liberalerna meddelar att de fortsatt är emot skattereduktionen: ”och kommer driva det i budgetförhandlingarna”, skriver pressavdelningen till Arbetet.
Det ser alltså mörkt ut för dem som hoppats att få behålla avdraget.
Då Moderaterna och Kristdemokraterna redan avskaffat reduktionen i sin budget, något som stöddes av Sverigedemokraterna, finns det alltså en betydande majoritet emot ett återinförande.
Så funkar skattereduktionen för fackavgiften i årets deklaration
• Skattereduktion ges för medlemsavgifter inbetalda från den 1 juli till den 31 december 2018.
• Om den sammanlagda avgiften under den perioden är mindre än 400 kronor ges ingen reduktion.
• Skatten reduceras med 25 procent av den sammanlagda avgiften.
• Är du medlem i ett svenskt fackförbund behöver du inte göra någonting. Ditt förbund är skyldigt att skicka kontrolluppgift på inbetald medlemsavgift till skatteverket som automatiskt medger skattereduktionen.
• Är du medlem i ett utländskt fackförbund måste du själv begära reduktionen i deklarationen under ”Övriga upplysningar”.