”De där timmarna gör mycket för hälsan”
Fackets långa kamp för kortare arbetstid har stöd bland arbetarna på SKF i Katrineholm. Varje gång Juha Hiltunen jobbar helg är han tacksam för att de tuffa tolvtimmarspassen är borta.
Vid lunchtid vilar ett visst lugn över verkstaden där Juha Hiltunen tillverkar styrringar och andra detaljer till SKF:s hjullager.
Någonting susar lätt. I bakgrunden slamrar robotarna som kontrollerar de färdiga ringarna och kastar ut dem som blivit någon hundradels millimeter skeva.
– Efter 18 år är jobbet fortfarande stimulerande, säger Juha Hiltunen. Vi är fyra eller fem man per skiftlag som tillsammans kör nio maskiner. Det gäller att vara flexibel och samarbeta.
Det kontinuerliga treskiftet betyder att Juha Hiltunen arbetar var fjärde lördag och söndag.
Kanske ingenting att se fram emot, men att jobba tio timmar, från klockan 06 till 16, går ändå an.
– Jag orkar fortfarande umgås en stund med familjen när jag kommer hem, säger Juha Hiltunen. Tidigare, när vi hade tolvtimmarspass, fanns ingen ork kvar. De där två timmarna gör mycket för hälsan.
För dem som arbetar kontinuerliga skift har det mesta av den arbetstidsförkortning som finns i det centrala avtalet bakats in i schemat, det har fackklubben och företaget enats om.
För Juha Hiltunen betyder uppgörelsen 35 timmars arbetsvecka i stället för 36.
Men den stora lättnaden är alltså att de tuffaste helgpassen har försvunnit.
– Det är så arbetstidsförkortningen ska användas, säger Tony Karlsson, ordförande i verkstadsklubben. Genom att lägga in den i schemat garanterar vi att den verkligen tas ut i tid, inte pengar.
Tidigare, när vi hade tolvtimmarspass, fanns ingen ork kvar. De där två timmarna gör mycket för hälsan
För dem som arbetar dagtid, tvåskift eller treskift med avbrott lördag-söndag har arbetstidsförkortningen i stället använts till lediga klämdagar (plus en halvtimme kortare arbetsvecka).
I år betyder det långhelg – fyra dagars ledighet – kring Kristi himmelsfärd och nationaldagen.
Och drygt två veckors ledighet över jul, nyår och trettondagen nästa år. Utan att en enda semesterdag ryker.
Bland de 300 arbetarna på SKF finns också en grupp som får de mesta av arbetstidsförkortningen insatt på sin personliga tidbank.
De kan ta ut lediga dagar eller timmar efter överenskommelse med sina chefer.
Roger Löwencrona är en av dem. Som underhållstekniker måste han ibland jobba på klämdagar då produktionen står stilla.
– Tidbanken är skön att ha, ungefär som en besparing på bankkontot, säger Roger Löwencrona. Är det fint väder och jag vill cykla brukar det räcka med ett samtal till chefen, så kan jag ge mig ut i skogen.
De arbetare som Arbetet möter på SKF har inte haft svårt att ta ut sin betalda ledighet när de vill.
Och de är nöjda med den lokala överenskommelsen där arbetstidsförkortningen har bakats in i schemat för de flesta.
I början, när vi fick tolv minuters ledighet i veckan, undrade folk varför de skulle avstå lön för den där lilla skvätten, säger Tony Karlsson. Nu har vi ett riktigt, riktigt bra avtal.