Vi måste stå upp mot Centerpartiets enkla jobb
Svenskt Näringsliv har länge drivit frågan om fler enkla jobb, samtidigt som arbetarrörelsen har stått emot. Med Centerpartiet som nyckelaktör i regeringsfrågan blir motståndet mot enkla jobb och en tudelad arbetsmarknad viktigare än någonsin, skriver Arbetets ledarskribent.
Enkla jobb diskuterades flitigt för några år sedan men debatten verkar ha svalnat. Högersidan har dock långt ifrån släppt ämnet.
Sedan 2015 har Svenskt Näringsliv drivit en websida med berättelser om ”vardagsjobb”, deras benämning av enkla jobb.
Där intervjuas personer som lyckats. De som mot alla odds klarat sig, som fått ett jobb, vilket som helst och äntligen blivit lyckliga.
Och ja, det finns säkerligen sådana berättelser, vittnesmål om hur ett jobb till låg lön och till dåliga villkor ändå vänt en människas liv till det bättre.
Men troligtvis finns där betydligt fler berättelser om människor i enkla jobb som sliter ut sig, som tjänar alldeles för dåligt och inte har inflytande över sin arbetssituation. Människor som sitter fast.
Men dessa vill Svenskt Näringsliv inte veta av, de stör arbetsgivarorganisationens världsbild.
Författaren Theodor Kalifatides skriver på Twitter: ”Med ”enkla jobb” avses sådana som sliter människorna hårdare och fortare och billigare än några andra.”
Och visst har han rätt. För enkla jobb är just inte enkla. De är tuffare, hårdare och betydligt mer slitsamma än exempelvis vd-posten på Svenskt Näringsliv.
Det är lätt att bli cynisk i kritiken av enkla jobb, att inte riktigt ta diskussionen på allvar eftersom den nästan blir komisk.
Men nu är det viktigare än någonsin att stå upp för en arbetsmarknad som inte delas upp i olika segment.
Att inte acceptera att vissa gör sig förtjänta av bra löner, villkor och arbetsmiljö medan andra ska stå ut med något mycket sämre. Vi på vänsterkanten kan inte vara med och skapa ett sådant samhälle.
Centerpartiet har en nyckelroll i en framtida regeringsbildning. Partiet har en nyckelroll i svensk politik just nu.
Och de har hittills varit enskilt mest drivande i att skapa en arbetsmarknad för enkla jobb. Att löner för vissa arbeten ska sänkas, att kollektivavtal måste bort och att villkoren på arbetsmarknaden ska släppas fri.
Om C går i Svenskt Näringslivs ledband eller vice versa kan diskuteras och är av sekundär betydelse.
Att det däremot kommer ske en gemensam offensiv för en tudelad arbetsmarknad är en lågoddsare när regeringskrisen väl lösts.
Det krävs återigen krafttag från den breda vänstern mot de enkla jobben. Den här fajten har vi inte råd att förlora.