Sent på fredagskvällen meddelade Ofac, en avdelning inom det amerikanska finansdepartementet som hanterar sanktionsfrågor, att man skjuter upp sanktionernas ikraftträdande med ytterligare en månad.
På Kubal anas en viss lättnad.

– Det var ju ett måste. Hade inte beskedet kommit nu hade vi varit tvungna att börja stänga ner fabriken nu, säger Stefan Hultman, ordförande för IF Metallklubben på Kubal.

Storpolitik hotar jobben för 480 anställda på Kubal

Nyheter

Men även om man nu fått till ytterligare en respit, den fjärde sedan sanktionerna först meddelades den 6 april, så ligger hotet kvar.

– Det känns som vi är på väg åt rätt håll, men vi kan inte ropa hej innan sanktionerna är borta helt, säger Stefan Hultman.

I och med fredagens beslut skjuts alltså en eventuell nedstängning av fabriken fram en månad. Dock kvarstår de problem som företaget drabbats av så länge sanktionerna inte tas bort helt och hållet.

– Vi får ju inte teckna några nya kontrakt så länge vi finns med på sanktionslistan. Och det går ju inte att rekrytera folk när vi inte vet om vi får finnas kvar, säger Stefan Hultman.

Sanktionerna riktar sig mot den ryska oligarken Oleg Deripaska på grund av hans inblandning av den ryska annekteringen av Krim 2014. Deripaska har varit största ägare av koncernen EN+ som äger Kubal, men har nu presenterat en plan för att minska sitt ägande och kontroll över bolaget.
I ett pressmeddelande från det amerikanska finansdepartementet skriver myndigheten att man skjuter på sanktionera för att man behöver mer tid för att utvärdera de åtgärder som vidtagits.

USA ger Sundsvallsfabriken Kubal ny tidsfrist

Nyheter

Enligt Stefan Hultman har klubben fått information om att den amerikanska kongressen ska rösta om att häva sanktionerna i början av december.
– Enligt vad vi fått höra från det svenska näringsdepartementet ser det ändå positivt ut.