Två döda i arbetsplatsolyckor efter Knud: ”För jävligt”
Två män dog i arbetsolyckor i samband med stormen Knud. Båda var utsända av elbolag och träffades av fallande träd. ”Fruktansvärt och för jävligt, men tyvärr inte förvånande”, enligt facket.
Stormen Knud som drog in över landet i fredags orsakade inte bara trafikstörningar och elavbrott.
Två män dog också i arbetsplatsolyckor när de träffades av fallande träd. Båda männen var kraftverksmontörer anställda av elbolag.
I måndags eftermiddag träffades en montör vid elbolaget Eon av ett fallande träd utanför Högsby i Småland när han deltog i röjningsarbetet efter stormen.
Han fördes till sjukhus, där han senare avled, uppger företaget.
Under stormens första dygn, natten mot lördag, träffades även en anställd på Vattenfall Services av ett fallande träd i Fjärås utanför Kungsbacka, vilket Arbetet tidigare berättat om.
Mannen, som arbetade på uppdrag av elbolaget Ellevio, fördes med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset för vård, men hans liv gick inte att rädda.
Han avled igår av skadorna han fått vid olyckan.
Båda olyckorna utreds nu av polis och Arbetsmiljöverket. Elbolaget Ellevio gör också en egen utredning av olyckan i Fjärås.
– En person har mist livet under sitt arbetspass och vi måste gå till botten med hur det kunde hända. Säkerhet går alltid främst och en olycka är ett fullständigt misslyckande för oss. Det här är en mycket tung dag för oss alla, men naturligtvis allra mest för den omkomnes närmaste, säger Ellevios vd Johan Lindehag i ett pressmeddelande.
Att två dödsolyckor skett på kort tid i samma bransch är något som Petter Johansson, ombudsman på Elektrikerförbundet, ser som djupt tragiskt.
– Vi är givetvis bestörta och ledsna och alla tankar går de anhöriga. Det är rent ut sagt för jävligt att människor inte kommer hem från arbetet, men tyvärr måste jag säga att jag inte är särskilt förvånad, säger han.
Arbetet som kraftverksmontör är ofta riskfyllt.
När andra går inomhus och söker skydd från stormar måste montörerna skickas ut för att fixa elavbrott.
Med de svåra förhållanden montörerna kan utsättas för är det extra viktigt med säkerhet, men där brister det ofta, enligt Petter Johansson.
– Nätbolagen sätter en otrolig press på bolagen där medlemmarna är anställda och de sätter i sin tur en otrolig press på montörerna.
Han säger att bolag ofta åtar sig större uppdrag än de klarar av med sin bemanning, vilket skapar tidspress, och beskriver det som ett stort branschproblem.
Trots farliga förhållanden skulle det gå att göra arbetet betydligt mindre riskfyllt för kraftverksmontörer, enligt facket.
– Det handlar om att ge montörerna rätt förutsättningar, tid, utbildning och resurser, säger Petter Johansson.
I och med de två dödsolyckorna efter stormen har den svarta veckan för arbetsmiljö som Arbetet rapporterade om i måndags blivit ännu svartare. Sedan förra tisdagen, alltså under åtta dagar, har sex personer dött i misstänkta arbetsplatsolyckor.