Frilans Finans har startat gul fackklubb
Företaget Frilans Finans har startat en gul fackklubb, enligt vd:n. Orsaken uppges vara att de etablerade facken inte velat teckna kollektivavtal för de egenanställda.
– Ja, det är en guling, säger Frilans Finans vd Stephen Schad i Journalistförbundets podd Journalistpodden, rapporterar Arbetsvärlden.
Frilans Finans Råd heter fackklubben som startats av företaget.
En gul fackklubb är en klubb som styrs eller kontrolleras av arbetsgivaren.
Klubben har i dag endast tio medlemmar av de totalt cirka 18 000 egenanställda i företaget.
Tanken bakom företaget Frilans Finans är att frilansare som tycker att det känns krångligt att ha f-skattsedel blir anställda av företaget.
Företaget tar en andel av frilansarens intäkt och frilansaren får sin inkomst skattad och klar.
Den nya fackklubben ska fokusera på sådant som arbetsmiljö, löneutveckling och trygghet.
– Vi vet inte hur det här kommer utvecklas vidare. Kanske vill klubben samarbeta med ett annat fack eller så gör man det inte. Fackklubben skulle kunna fungera som en remissinstans för att hitta nya lösningar för hur den svenska modellen ska utvecklas, säger Stephen Schad till Arbetsvärlden.
Vd:n säger till Journalistpodden att företaget bland annat haft kontakt med fackförbundet Unionen, men facken inte har ansett att kollektivavtal är möjligt för företaget.
– Man kan tycka att det är märkligt att en arbetsgivare gör det här, men det är för att facken inte tillgodoser våra anställdas behov, säger Stephen Schad till Arbetsvärlden.
Efter att Frilans Finans vd kallat rådet som bildats för en gul fackklubb hoppar nu en av medlemmarna av, rapporterar Arbetsvärlden.
Journalisten Erik Hjärtberg har nu meddelat företaget att han inte längre vill vara med i rådet.
– Vi blev inbjudna till att sitta i ett råd och hade ett möte då. Jag vill minnas att det var sex egenanställda där. Stephen Schad sade redan då att han ville att det skulle bli en fackklubb men jag var tydlig med att säga att en fackklubb ska styras av medlemmarna, inte arbetsgivaren, säger Erik Hjärtberg till Arbetsvärlden.
Erik Hjärtberg menar att vd:n ville bilda en klubb snabbt för att i debatten kunna berätta om hur den svenska modellen behöver utvecklas.
– Jag sade att det vore fräckt att bilda en förening bara för att få mediauppmärksamhet. Jag uppfattade inte heller att det i och med mötet bildades en fackklubb. Vi har inte ens någon formell förening. Det finns ingen styrelse och inga stadgar, säger Erik Hjärtberg till tidningen.