Frågetecken kring freden efter Colombias presidentval
41-årige högermannen Iván Duque blir Colombias yngste president sedan 1800-talet. Men vänsterrivalen Gustavo Petro utropar ändå en slags seger. Frågan är bara vad som händer med fredsprocessen.
Iván Duque fick drygt 54 procent i söndagens val, mot knappt 42 procent för vänsterrivalen Gustavo Petro, medan 4 procent blankröstade, enligt preliminära siffror.
Den nye presidenten är skyddsling till Álvaro Uribe, som under sin presidenttid 2002—2010 förde ett skoningslöst krig mot gerillorna Farc och ELN. Konflikten fick en helomvändning när Uribe efterträddes av den nu avgående presidenten Juan Manuel Santos, som fick Nobels fredspris 2016 efter att ha slutit fred med Farc.
Santos fick också till åtminstone tillfälliga vapenvilor med ELN. Men Duque tycker att uppgörelserna, som bland annat innebär att en del gerillakrigare kan få straffrihet, gör att de blodsbesudlade grupperna kommer för lindrigt undan.
Ett av Duques vallöften är därför att göra om Farc-avtalet. Straffen för krigsbrottslingar måste vara i proportion till vad de har gjort, har han sagt.
– Den fred vi längtar efter, den kräver korrigeringar, säger han om avtalet i sitt segertal i Bogotá.
Hur det ska gå till är dock oklart, och sådana initiativ kan enligt colombianska medier köra fast i såväl kongressen som i domstolar.
Finansmarknaden lugnas av att den ekonomiska politiken ska ligga fast under Duque. Han har pekat på grannlandet Venezuela som ett skräckexempel. Där har en kompromisslös socialism, i kombination med ett starkt oljeberoende, inneburit en katastrofartad ekonomisk kris.
Men även om Duque förkastar socialismen står han för en fortsatt gynnad och stark olje- och kolsektor.
Gustavo Petro har lovat att ställa om energisektorn i grön riktning, och även om han av andra jämförts med de venezuelanska ledarna Hugo Chávez och Nicolás Maduro har han i valkampanjen tagit avstånd från hur det kollapsande grannlandet styrs.
Efter söndagens nederlag ser Petro ändå det som att vänsterns förbannelse i Colombia i bruten.
Tidigare har stora väljarskaror skrämts bort av vänstersidans kopplingar till länder som Venezuela och Kuba, samt att Farc och ELN åtminstone på pappret legat långt vänsterut på den politiska skalan.
”Vilken förlust”, frågar sig Petro nu på Twitter, efter beskedet att han fått åtta miljoner röster mot Duques drygt tio miljoner.
”Åtta miljoner fria colombianer har tagit ställning. Här finns ingen förlust”, skriver han, och tillägger att regeringsmakten bara är utom räckhåll ”för tillfället”.
Colombia
Med sina 50 miljoner invånare är Colombia Latinamerikas tredje folkrikaste land, efter Brasilien och Mexiko. Även naturen är väldigt rik — Colombia är ett av knappt 20 länder som klassas som "megaartrika", och beräknas till exempel ha flest fågelsorter i hela världen.
Namnet Colombia kommer från upptäcktsresanden Christofer Columbus. Den nutida statsbildningen Colombia växte fram under 1800-talet.
Andra halvan av 1900-talet präglades i landet av krig mellan regeringsstyrkor, högermilis och vänstergerillor. Under ett halvt sekel har konflikterna krävt över 220 000 liv. Det motsvarar ungefär hälften av dödsoffren i kriget i Syrien.
Källa: AFP