Stefan Löfven är förbannad – mellan raderna
Arbetets chefredaktör om statsministerns ilska och vår egen valkompass som har fokus på arbetsmarknadsfrågor.
Statsminister Stefan Löfven pekar mot en osynlig telefon i handen.
Han önskar att regeringen hunnit göra mer åt sms-jobb och de otrygga jobben under de år han varit statsminister.
För ”den förbaskade hyvlingen” vill han sätta stopp. Och han beklagar att IF Metall känner att de måste överväga en inkomstförsäkring.
Arbetets serie med partiledarintervjuer är framme vid Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
Mellan raderna anas en statsminister som är förbannad. Det är en ilska som han lär behöva i kommande valrörelse.
Där ute finns många människor som längtar efter en socialdemokratisk partiledare som förmår visa att det är blodigt allvar när motståndarsidan lägger fram förslag om sänkta ingångslöner och ändrade turordningsregler.
Det finns också sådant som det muttras över i delar av de fackliga leden. Över strejkrättsutredningen till exempel.
Och på den punkten säger sig Stefan Löfven vara förvånad. ”Jag har ju för fasen jobbat fackligt i hela mitt liv, varför skulle jag sätta mig och säga att nu ska vi ha sämre strejkrätt?” säger han till Arbetets reporter.
Frågan är om ett sådant svar är betryggande för kritikerna.
Nu återstår två partiledare att intervjua: Jimmie Åkesson och Annie Lööf. Var skiljelinjerna går i synen på arbetslivsfrågor har synliggjorts i de tidigare mötena med partiledare, läs dem här.
I veckan har vi lanserat en valkompass som vi har tagit fram i samarbete med TT.
I vår valkompass läggs ett extra fokus på arbetsmarknadsfrågor. På arbetet.se/valkompassen kommer det gå att göra kompassen fram till valet.
I maj kommer Arbetet att inleda en granskning av en av de frågor som vi har identifierat som viktiga i stundande valrörelse: anställningstrygghet.
Otrygga anställningsformer, enkla jobb, digiekonomi och hyvling är delar i detta ämne som vi kommer att fortsätta att följa fram till valet.
Andra delar av vår valbevakning vill vi inte avslöja riktigt än.
Men som läsare av Arbetet kan man räkna med högt ställda ambitioner och en gedigen och initierad bild av hur arbetslivet påverkas av valutfallet.