– Räkna varken med att Unidad Democrática (MUD) eller folket ställer sig bakom vad som hittills bara är en illegitim fars till presidentval, säger MUD:s talesperson Ángel Oropeza under en presskonferens, enligt BBC Mundo.

Oppositionskoalitionen vill att valet — som utlysts till den 22 april — flyttas fram till andra halvan av 2018. Man kräver också, bland annat, en jämnare politisk representation i valmyndigheten, att venezuelaner i utlandet ska få rösta och att diskvalificerade partier och kandidater tillåts ställa upp.

Två av de mest välkända namnen inom oppositionen är hindrade från att delta i presidentvalet.

Leopoldo López sitter i husarrest anklagad för att ha uppmanat till våld under protester mot regeringen 2014, medan den tidigare presidentkandidaten Henrique Capriles inte får ställa upp på grund av påstådda administrativa oegentligheter under hans tid som guvernör.

Dessutom har landets högsta domstol beslutat att MUD inte får presentera sig som en samlad allians i valet. Beslutet motiveras med att detta skulle strida mot principen att undvika dubbel representation för partier.

Om MUD håller fast vid beslutet om bojkott ser Maduro i nuläget ut att endast ställas mot två motståndare i presidentvalet: den evangeliske pastorn Javier Bertucci och den före detta guvernören Henri Falcón.

Den senare lämnade det regerande socialistpartiet 2010. Han spås kunna locka röster bland de väljare som anser att Maduro svikit sin företrädare Hugo Chávez arv och som vill se en ny politik för att lösa den djupa ekonomiska krisen, men som inte är beredda att rösta på högeroppositionen.

Maduro har inga planer på att backa om valet, trots MUD:s protester.

I stället föreslår han att valet till parlamentet — där oppositionen vann majoritet 2015 — tidigareläggs så att det sammanfaller med presidentvalet. Maduro vill dessutom hålla lokalval samma datum.

– Ett stort parlamentariskt mega-val i landet, sammanfattar presidenten, enligt BBC.

Tanken med detta är, enligt Maduro, att under fyra år framöver kunna fokusera ostört på ekonomisk återhämtning.

Han passade även på att angripa MUD.

– Om de inte vill gå till val, var vill de hamna? I krig? Hur ska de nå presidentposten om de inte ställer upp? Ska de genomföra en statskupp?

Mattias Mächs/TT

 

Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde ett omstritt val till en konstituerande församling i augusti i fjol, som ledde till våldsamma protester. Minst 125 människor miste livet i oroligheterna. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att använda den tidigare folkvalda församlingen, parlamentet.

Venezuela befinner sig i en djup ekonomisk recession. Under 2016 minskade landets ekonomi med 16,5 procent, enligt USA:s finansinspektion. Det råder stor brist på mat och mediciner i det oljerika men ekonomiskt och politiskt sargade landet.

Källa: AFP, Reuters