I slutet av november förra året blev succén ett faktum. Fotbollslaget Östersunds FK, som så sent som 2011 spelade i division 2, blev första svenska lag någonsin att gå vidare till sextondelsfinal i Europa League.

Den 15 februari är det dags för den kanske tuffaste prövningen hittills. Då tar jämtlänningarna emot storlaget Arsenal hemma på Jämtkraft arena i Östersund.

En av lagets konkurrensfördelar har varit just hemmaplanen, att de gästande lagen på besök från Europa inte riktigt varit vana vid den kyliga väderleken.

Men hur är det egentligen att spela fotboll i Norrland mitt i vintern, och hur kallt får det vara innan det blir ett arbetsmiljöproblem för spelarna?

Arbetet möter

Han är kollektivavtalets skyddsängel

Reportage

– 15 minus, enligt fotbollsprofilen Magnus Erlingmark, tidigare landslagsspelare och numera generalsekreterare i SFS, de svenska elitfotbollsspelarnas fackförening.

– Det handlar ju om att det ska vara en säker arbetsmiljö man vistas i. Vi har väl inte egentligen haft några problem vare sig med värme eller kyla i Sverige. Men internationellt förekommer diskussionen ibland, framför allt när det gäller värme och även spel på hög höjd.

För värme finns det ingen lika tydlig gräns. Där ska det enligt reglerna genomföras en paus för nedkylning under varje halvlek vid extrema förhållanden.

Men för kylan är finns det alltså en mer tydlig gräns. Under 15 minus vid matchstart och matchen ska skjutas upp. Sjunker temperaturen till minus 15 under matchen fortsätter den dock.

Det finns dock möjlighet till undantag om båda lagen verkligen vill spela, berättade Fifadomaren Martin Strömbergsson för tidningen Östersunds Posten tidigare under året.

– Vi utgår från UEFA:s reglemente kring detta, där står att minus 15 är kallaste temperaturen. Men i slutändan bestämmer ändå lagen om matchen ska spelas. Båda lagen måste vara med på det, sa Martin Strömbergsson till Östersunds Posten.

Snöar det så blir det väldigt halt på planen och bollen bollen blir som en tvål. Ofta blir planen hård också vilket leder till en annan känsla i spelet

Magnus Erlingmark

Att temperaturen kryper neråt minus 15 i Östersund under februari är inte ovanligt.

Men just nu verkar matchen vara i säkerhet då väderprognosen visar omkring fem minusgrader vid tiden för matchen på torsdag.

Men spelarna kommer ändå att påverkas av kylan, tror Magnus Erlingmark.

– Fem minus är väl ingen större fara men det är klart att det påverkar. Snöar det så blir det väldigt halt på planen och bollen blir som en tvål. Ofta blir planen hård också vilket leder till en annan känsla i spelet.

Vad tror du Arsenal-stjärnorna tycker om att spela fotboll i Norrland mitt i vintern?
– Det är klart att de kanske inte direkt uppskattar det.