Anmälde chef för sexuella trakasserier – omplaceras
Det fackliga ombud som anmälde en kriminalvårdschef för sexuella trakasserier ska nu omplaceras. Kvinnan utgör ett arbetsmiljöproblem, enligt ledningen. Men facket menar att hon nu bestraffas för sin anmälan.
En chef vid en fångvårdsanstalt i mellersta Norrland som ska ha gjort fysiska närmanden mot en kvinnlig anställd och uttryckt sig olämpligt anmäldes för sexuella trakasserier för ett år sedan.
Det slutade med att chefen i fråga fick jobba kvar, medan den unga kvinna som mannen ska ha trakasserat inte fick fortsätta sitt arbete.
Nu väljer Kriminalvårdsledningen att dessutom omplacera den förtroendevalda fackrepresentant som anmälde kriminalvårdschefen för trakasserierna, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.
Detta trots att det fackliga ombudet följt förbundets och arbetsgivarens råd om hur chefen skulle polisanmälas.
Skälet till omplaceringen är enligt ledningen att det fackliga ombudet anses utgöra ett arbetsmiljöproblem.
Hon förflyttas om någon månad, och uppger till Örnsköldsviks Allehanda att hon är i chock.
– Jag vet inte vad jag har gjort för fel. Ingen pratar med mig fast jag upprepade gånger har sagt att jag vill att vi sätter oss ner och diskuterar det som har skett, säger det fackliga ombudet till tidningen.
Nu har hon lämnat det fackliga arbetet bakom sig och tvisteförhandling väntar på central nivå.
Enligt fackförbundet Seko använder arbetsgivaren omplaceringen för att bestraffa det fackliga ombudet.
– Det här luktar illa, säger Roger Johansson, ombudsman vid Seko i Mellannorrland, till Örnsköldsviks Allehanda.
Arbetsgivaren har i sin tur hänvisat till en arbetsmiljöundersökning, där medarbetare ska ha uppgett sig må dåligt i det fackliga ombudets närhet.
Facket hävdar i sin tur att kvinnan har baktalats och att chefens påtryckningar ligger bakom vittnesmålen i arbetsmiljöundersökningen.
Den anmälde chefen har hela tiden nekat till anklagelserna.