Den franska statschefen Emmanuel Macron vill gå i bräschen för kampen mot slavhandeln med flyktingar i Libyen.

Det var i mitten av november som CNN sände sitt uppmärksammade reportage, där vi kunde se hur unga svarta män såldes som slavar för 340 dollar.

Amnesty och andra hjälporganisationer har sedan flera år tillbaka rapporterat om det helvete som emigranter ofta tvingats utstå i Libyen i form av misshandel, sexuella övergrepp och tortyr.

Strandsatta i Libyen

Global

– Vi har inte sett dokumenterade fall av slaveri i Libyen sedan lång tid tillbaka. Men däremot har det varit känt att man tvingar folk att jobba gratis, säger Jean-François Dubost, jurist hos franska Amnesty till radiokanalen France Info.

Men CNN-reportaget tycks alltså ha fungerat som en väckarklocka bland annat för Emmanuel Macron, som genast kallade handel för ett brott mot mänskligheten.

Vid ett möte i Burkina Faso i slutet av november sa han att han skulle verka för en massiv evakuering av emigranter som befinner sig i fara i Libyen.

Han lovade också att lägga fram ett förslag för hur EU i samarbete med afrikanska länder ska bekämpa de kriminella organisationer som står bakom slaveriet, och krävde ett särskilt möte med FN:s säkerhetsråd om frågan.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron vill bland annat öppna så kallade hot spots i gränstrakterna mellan Libyen, Niger och Tchad, där flyktingar skulle kunna söka asyl, och därmed slippa den farliga flyktvägen över Medelhavet.

På grund av den kaotiska situationen i landet är det omöjligt att räkna antalet utlänningar på libyskt territorium, men hos den Internationella Migrantorganisationen OIM, säger man att det lågt räknat handlar om minst 450 000 personer.

Hur många av dem som har flyktingstatus är omöjligt att avgöra.

FN:s flyktingkommissariat har under den senaste tiden evakuerat hundratals personer som befinner sig i libyska flyktingläger till näraliggande länder som Niger och Tchad.  Häromdagen hämtade den franska staten 25 av dem. Målet är att omkring 3000 personer på flykt, som har vistats i Libyen, ska få en fristad i Frankrike fram till 2019.

Samuel flydde genom Libyen

Global

Hos hjälporganisationerna reagerar man delvis positivt på presidentens uttalanden om vad som ska göras.

– Men det saknas någonting i hans tal. Vi väntar på att Macron också ska vända sig till sina kollegor i EU, säger Amnestys jurist Jean-François Dubost till France Info.

Kritiken gäller både det motstånd som finns mot att ta emot flyktingar på europeisk mark, och att EU subventionerar den libyska kustbevakningen, som ibland på ett våldsamt sätt förhindrar emigranter från att försöka ta sig till Europa.

Flyktingfrågan är också föremål för en annan aktuell debatt i Frankrike.

I början av nästa år ska regeringen presentera en ny och hårdare invandrarlag.

Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike

Läget i Libyen

• Libyen är kaotiskt efter diktatorn Muammar al-Gaddafis fall under den arabiska våren 2011.

• Olika etniska, regionala och religiösa grupper slåss om makten, flera städer leds av beväpnade miliser, och det pågår intensiva strider framförallt i den norra delen av landet. Den Islamiska Staten etablerade sig dessutom i området för två år sedan.

• Libyen har sedan 2016 en regering som tillsattes efter en FN-styrd medling, men denna saknar ett bredare stöd.

• Det är bland annat på grund av den geografiska närheten till Italien (30 mil sjövägen), som ett stort antal emigranter från subsahariska Afrika söker sig till Libyen med målet att ta sig vidare till Europa.

• Minst 450 000 emigranter befinner sig i dag i landet enligt den Internationella migrationsorganisationen IOM.

• Enligt libyska myndigheter finns det 42 flyktingläger.

• UNICEF säger att 36 000 barn, varav 14 000 är ensamkommande, som vistas i lägren är i akut behov av hjälp.