Sjuka ska inte hamna i fattigdom
När regeringen lägger sina förslag på åtgärder för att stärka tryggheten i sjukförsäkringen finns inget utrymme för halvmesyrer. Den är för viktig för att slarvas bort, skriver Arbetets chefredaktör.
Allt fler sjukskrivna nekas sjukpenning. Avslagen har tredubblats sedan hösten 2015, något som SVT rapporterade om i förra i veckan.
I praktiken innebär det att svårt sjuka människor berövas sin ersättning och hänvisas till arbeten som de inte har någon möjlighet att klara av.
Som Birgitha Öberg. Vi möter henne i ett inslag i SVT:s Aktuellt. Hon är rullstolsburen. Klarar inte ens av att styra sin egen rullstol. Men Försäkringskassan bedömer henne som arbetsför.
Människor har farit oerhört illa när de färdats i en mardrömskarusell mot att bli fattiggjorda och utförsäkrade
Därför får hon inte längre sjukpenning. I stället är hon hänvisad till det som i folkmun kallas socialbidrag. Hon är långt ifrån ensam.
Redan från dag ett var den dåvarande Alliansregeringens rehabkedja och stupstock ett haveri.
Människor har farit oerhört illa när de färdats i en mardrömskarusell mot att bli fattiggjorda och utförsäkrade.
Det här insåg av allt att döma Socialdemokraterna före valet 2014. ”I ett fungerande välfärdssamhälle ska sjukdom inte innebära en stor ekonomisk stress.” hette det i partiets valmanifest.
Sedan dess har man också tagit bort stupstocken. Men det räcker inte när resten av försäkringen fortfarande inte fungerar.
Nära kopplat till det ökade antalet avslag är regeringens krav på Försäkringskassan att få ned antalet dagar med sjukpenning. Man kan allt annat än att anklaga Försäkringskassan för att släpa benen efter sig.
Sjuktalen sjunker i snabbare takt än vad regeringen har satt upp som mål. Men då på bekostnad av att människor som är sjuka bedöms som arbetsföra.
När de förslagen läggs finns det inte utrymme för halvmesyrer. Sjukförsäkringen är alldeles för viktig för att slarvas bort
Liksom rapporter om att personer mitt under pågående rehabilitering uppmanas säga upp sig och söka nytt jobb.
I förra veckan pressades ansvarig minister, Annika Strandhäll (S), i Aktuellt om det faktum att svårt sjuka människor inte får rätt till sjukpenning.
Hon svarade då att hon inom kort kommer att presentera ”ytterligare åtgärder för att stärka tryggheten i sjukförsäkringen.”
När de förslagen läggs finns det inte utrymme för halvmesyrer. Sjukförsäkringen är alldeles för viktig för att slarvas bort.
Vad som behövs är ett långsiktigt hållbart regelverk.
Och just det som Socialdemokraterna tycktes inse fram till valet 2014: Att den som är sjuk inte ska behöva riskera att hamna i fattigdom.