Två dagar – norm för pappaledighet
För fyra år sedan fick jag och min partner barn. Vi bor i Buenos Aires, Argentina, och min partner hade rätt till två dagars pappaledighet. Hans chef var storslagen nog att ge honom en hel vecka.
Själv hade jag ingen betald ledighet: jag hade flyttat ifrån mina svenska förmåner och de argentinska tre månaderna med mammapeng gäller bara anställda.
Vi klarade oss ändå.
Jag jobbar som frilansjournalist och kunde skriva när bebisen sov. I övrigt levde vi som många andra snålt på en lön, besparingar och ren vilja.
De som är rika kan anlita en svindyr hemhjälp eller privat förskola. Vanliga arbetare inom omsorg eller industri har inte råd med det. Oftast blir det kvinnan som stannar hemma.
Förskoleplats finns först från två års ålder och eftersom jag och min partner ville dela på föräldraskapet blev det hans tur att sluta jobba efter att barnet fyllt ett år. Han var därför tvungen att säga upp sig.
I Argentina snyter, nattar och leker många pappor med barnen men att de har huvudansvaret är så ovanligt att det blir obegripligt.
Detta chockade kolleger, familj, vänner och alla andra.
– Jag är också skild, sa babysimläraren till honom en gång.
– Jaha, inte jag, svarade min partner.
– Är mamman död?
– Nej.
– Men, varför har hon inte hand om barnet?
– Hon jobbar.
– Men …?
– Man kan säga att jag är mamman.
I Argentina snyter, nattar och leker många pappor med barnen men att de har huvudansvaret är så ovanligt att det blir obegripligt.
Kanske är en förändring på gång.
På centralstationen i Buenos Aires visas nu den svenska utställningen ”Swedish dads” där fotograf Johan Bävman i jätteformat porträtterar svenska hemmapappor. Den har tagits hit av en tankesmedja i samarbete med svenska ambassaden, samtidigt som Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren bjudits in för att förklara Sveriges system.
Argentinas regering håller nämligen på att ta fram ett förslag om utökad föräldraförsäkring. De har insett att dagens system slår mot både produktiviteten och barnafödandet. Folk som vi har bara råd med ett barn, och mindre än hälften av kvinnorna arbetar. Konsekvensen blir diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden och ett arbetsliv som inte tar hänsyn till att folk har barn.
Jag får vara med på ett seminarium om den svenska föräldraförsäkringen. De flesta i publiken är fackligt aktiva kvinnor som undrar om Sveriges system bottnar i en annan kultur.
Niklas Löfgren svarar:
– Svenska fäder har aldrig demonstrerat för rätten att vara hemma mer. Politikerna måste vara modiga och gå före. Annars blir det aldrig någon förändring.
* Kinga Sandén är frilansjournalist och skriver ifrån Buenos Aires, Argentina.