Nyval kan vänta i stormakten
Hänger du med i de politiska turerna i Tyskland, Zimbabwe och Chile? Uppdatera dig med senaste nytt i Arbetet Globals internationella politiksvep.
Chile
Högerpolitikern Sebastián Piñera och socialisten Alejandro Guillier kommer att få göra upp på nytt i Chiles presidentval som går till en andra omgång. Piñera fick färre röster än väntat i den första valomgången.
Affärsmannen och miljardären Piñera fick 37 procent av rösterna och Guillier 23 procent, tätt följd av vänsterkandidaten Beatriz Sánchez.
Ingen av kandidaterna i presidentvalet i Chile nådde alltså upp till 50 procent och en andra valomgång kommer att hållas den 17 december, meddelar valmyndigheten.
Zimbabwe
President Robert Mugabe hotas med en riksrättsprocess från sitt eget parti om han inte avgår före klockan 11 svensk tid på måndagen.
När det aviserades att Mugabe skulle hålla ett direktsänt tv-tal sent på söndagskvällen trodde många att han skulle avgå. Men 93-åringen överraskade och meddelade att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i november, ett parti som redan sparkat honom som ledare.
LÄS VÅRT TIDIGARE REPORTAGE FRÅN ZIMBAWE
Kenya
På måndagen ska högsta domstolen i Kenya avgöra om presidentomvalet i slutet av oktober ska förklaras ogiltigt. Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta tog hem en jordskredsseger, med hela 98,2 procent av rösterna. Detta då rivalen Raila Odinga — som efteråt kallat valet för en bluff — dragit sig ur och uppmanat sina anhängare till valbojkott.
Det ursprungliga presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av landets högsta domstol på grund av oegentligheter.
Högsta domstolen ska nu fatta beslut om Kenyatta kan sväras in den 28 november eller om ett tredje presidentval måste hållas inom 60 dagar.
Tyskland
Europas största ekonomi är mitt i en svår politisk kris. Sedan förhandlingarna om att bilda en ny regeringskoalition i Tyskland brutit samman kan det bli nyval. Förbundskansler Angela Merkels konservativa parti CDU och systerpartiet CSU har ingen egen majoritet sedan valet till förbundsdagen i september. Merkels block har försökt förhandla med De gröna och FDP, men samtalen har gått trögt.
Efter fyra veckor av sonderingar stod de fyra inblandade partierna fortfarande långt ifrån varandra när samtalen fortsatte på övertid, för att sedan kollapsa sent på söndagskvällen när FDP drog sig ur.