Det är tidningen Arbetarskydd som tagit del av den unika kartläggningen som är gjord av Internationella arbetsmiljökommissionen, ICOH, Internationella arbetsorganisationen ILO, Europeiska arbetsmiljöbyrån och WSH Institute.

Sverige ligger nära EU:s medelvärde som är 3,3 procent av BNP, visar kartläggningen. Globalt sett är motsvarande siffra 3,94 procent av BNP.

Arbetsrelaterad cancer står för huvuddelen av kostnaderna i de flesta europeiska länder, medan belastningsskador orsakar näst mest kostnader. Det finns ännu inte tillförlitliga siffror på vad brister i den psykosociala arbetsmiljön kostar, skriver Arbetarskydd.

De som dör på grund av dålig arbetsmiljö gör det nästan alltid i arbetsrelaterade sjukdomar: Sjukdomar står för 98 procent av alla dödsfall i arbetet i EU. Bara två procent av de arbetsrelaterade dödsfallen beror på olyckor. Cancer är den vanligaste arbetsrelaterade dödsorsaken och den näst vanligaste orsaken till arbetsrelaterade dödsfall är hjärt- och kärlsjukdomar, står att läsa i kartläggningen som Arbetarskydd gått igenom.

Så här mycket kostar dålig arbetsmiljö i olika länder. I procent av BNP.

Polen                 7,86

Spanien             4,41

Sverige              4,01

Grekland           3,79

Finland              3,41

Tyskland            3,31

Schweiz             3,24

Danmark           3,07

Frankrike           3,00

Belgien              2,39

Källa: Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH, internationella arbetsorganisationen ILO, Europeiska arbetsmiljöbyrån och WSH Institute.

 

Så här har kostnaderna för dålig arbetsmiljö tagits fram

  • Arbetsrelaterade olyckor, skador och sjukdomar som leder till tidig död eller sjukfrånvaro ger förlorade arbetade år.
  • Förlusten av arbetade år leder till lägre produktion, vilket ses som en kostnad.
  • Kostnader för t ex hälso- och sjukvård eller för förtidspension är inte medräknade och därför är uppskattningen i nederkant.
  • Kostnaderna är uppskattningar. Länderna för statistik på olika sätt. Underrapportering är vanligt. Mest tillförlitliga är beräkningarna för de rika länderna.

Källor: Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH, internationella arbetsorganisationen ILO, Europeiska arbetsmiljöbyrån och WSH Institute.