Nya lagar ger Putin kontroll

Ryssland (plats 148, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2017):
President Vladimir Putin och hans regering håller ett hårt grepp om de nationella medierna och försöker även styra vilka åsikter som får yttras i utländsk press och i sociala medier. Det är extremt svårt för journalister att kontrollera myndigheterna.

I augusti i år undertecknades två nya lagar av Putin som ska ge regeringen inflytande över innehåll i sökmotorer på internet samt göra det olagligt för människor att vara anonyma på nätet.
De senaste två åren har bland annat den oberoende tv-stationen TV-2 tvingats sluta sända och räckvidden av nyhetspublikationer med europeiska ägare har minskat.

 

Här är flest journalister fängslade

Turkiet (Plats 155):
Det pågår en häxjakt mot media, skriver Reportrar utan gränser på sin internationella hemsida. Turkiet är det land som håller flest journalister fängslade. Myndigheterna har anklagat flera medier och journalister för samröre med terrorism och stängt ett dussintal medier.

Cirka 200 journalister har gripits sedan kuppförsöket. Journalisters pass, presslegitimation och tillgångar fryses. Turkiska staten försöker få den svenska journalisten Hamza Yalçin, som nyligen greps i Spanien, utlämnad. Reportrar utan gränser uppmanar den svenska regeringen att driva process mot Turkiet i Europadomstolen för att förbättra situationen för journalister i landet.

 

Censur en del av mediekulturen

Kina (plats 176):
Censur i Kina är en del av mediekulturen. Landet är ett av världens fem sämsta, enligt årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Sociala medier och bloggar övervakas och journalister som uttrycker sig det minsta kritiskt kan bli arresterade eller råka ut för andra problem.

Trots att Kina är ett draglok i världsekonomin kan före­tag, privatpersoner och medier inte fritt söka efter information på internet. Till exempel blockeras olika sökord.
Kommunistpartiet och dess ledning har stor kontroll över medierna och sprider sina budskap via den statliga tv-kanalen CCTV.

 

Trumps attacker nytt inslag

USA (Plats 43):
Pressfrihet skrevs in i grundlagen redan 1787. Men det har börjat svaja de senaste åren. President Donald Trump anklagar medier för att sprida falska nyheter och menar samtidigt att de är fiender gentemot det amerikanska folket.

Ännu finns ingen federal lag som ger amerikanska journalister rätt att skydda sina källor och annan konfidentiell information. I somras gick Reportrar utan gränser samman med fler än 20 andra pressfrihetsorganisationer för att dokumentera övergrepp och inskränkningar mot pressfriheten i USA.

 

Reportrar ständiga måltavlor

Mexiko (Plats 147):
Landet är ett av världens farligaste för journalister att verka i. Hittills i år har fyra journalister dödats. Reportrar är ständiga måltavlor om de bevakar ämnen som organiserad brottslighet eller korruption. Det är också vanligt att kriminella tvingar journalister att ta emot mutor.

Majoriteten av brotten mot journalister förblir dessutom ouppklarade. Makten för tv-sänd journalistik är koncentrerad till två ägare. Självcensur är vanligt i områden med mycket narkotikarelaterat våld, rapporterar organisationen Freedom House.

Pressfrihetsindex 2017

Världens värstingar

Nordkorea
Eritrea
Turkmenistan
Syrien
Kina

Bästa länderna

Norge
Sverige
Finland
Danmark
Nederländerna

Källa: Reportrar utan gränser