Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Säg till exempel att du bor på ett vandrarhem i Lahore, Pakistan. Det är natt och plötsligt blir det ett elavbrott. Fläkten slutar snurra. Du springer upp och duschar och struntar i att torka dig eftersom du vill att vattnet ska kyla din kropp.

På morgonen är du helt slut. Du tuggar i dig några brödbitar med tom blick och dricker lite vatten. Men plötsligt börjar du gapskratta.

Vad håller solen på med egentligen, garvar du och kan inte sluta.

Humorn är ditt försvar mot den outhärdliga hettan.

Snart måste vi alla hitta våra metoder för att möta värmen. För det blir bara hetare och hetare. Förra året var rekordvarmt. Mycket talar för att 2017 blir ännu varmare. I år har exempelvis Sydeuropa och Arizona i USA plågats av en värmebölja.

På flera ställen var det så varmt att flygtrafiken var tvungen att ställas in. Många Arizonabor reagerade med humor och började dela roliga bilder.

Någon gräddade kakor på en plåt i bilen, en annan hade på sig grillhandskar för att kunna hålla i ratten. Andra la ut bilder på brevlådor och trädgårdsmurar i plast som smält. Räkna med fler instagramtillfällen i framtiden.

Förra året gick solenergin om kolet och är numera den energiform som ökar snabbast. Det var inte så många år sedan som solenergi dömdes ut.

Ett problem är att sol och vind bara ger elektricitet när solen skiner och vinden blåser och att energi är svår att lagra. Om det inte finns någon efterfrågan stängs vind- och solkraftverken av.

Det är visserligen möjligt att lagra energin till exempel i batterier men problemet är att batterierna är alldeles för dyra. Den stora frågan är om vi lyckas bygga billiga och miljövänliga batterier. Just nu satsas det enorma pengar på stora batterifabriker.

Tesla, som håller på att förändra hela fordonsindustrin med sin eldrift, satsar på stora batterifabriker varav en kan hamna i Sverige. Samsung, liksom den kinesiska staten, är andra aktörer som satsar på batteriutveckling. För arbetsmarknaden får det stora konsekvenser. Nya jobb måste till då gamla fossila branscher pensioneras.
Räkna med att förnybar energi blir en het arbetsmarknad i framtiden.